Svoju vianočnú dominantu majú už aj Prešovčania

1049x
24. November 2021
35-ročný smrek obyčajný
Spolu so stromčekom pribudol v centre mesta už aj veľký adventný veniec (Zdroj foto: Mesto Prešov)
 
Na Hlavnej ulici v Prešove pred Konkatedrálou sv. Mikuláša už tróni vianočný stromček. Smrek z Dubovej ulice má 20 metrov a stane sa krásnou dominantou tohtoročnej vianočnej výzdoby v meste.
 
35-ročný smrek obyčajný prišiel do centra mesta z Dubovej ulice zo Sídliska Sekčov a je vysoký približne 20 metrov. Smrek obyčajný sa stal smrekom vianočným na základe návrhu obyvateľov bytového domu, pri ktorom rástol, nakoľko sa nachádzal v tesnej blízkosti bytového domu, konármi sa dotýkal jeho fasády a spôsoboval tienenie.
 
Jeho koreňový systém sa navyše nachádzal blízko plynového potrubia. Avšak, vzhľadom na to, že zodpovedal požiadavkam na vianočný stromček, má jeho príbeh napokon šťastný koniec. Spoločnosť Technické služby mesta Prešov, a.s. smrek po výrube umiestnila pred Konkatedrálu sv. Mikuláša a stal sa tohtoročným vianočným stromčekom mesta Prešov.
 
Pre bezpečnosť návštevníkov centra mesta má vianočný stromček stabilný betónový základ, aby sa predišlo jeho pádu. Zaistený je drevenými klinmi. Spolu so stromčekom pribudol v centre mesta už aj veľký adventný veniec, ktorý je už tradične vytvorený v Južnom parku. Výzdoba v meste Prešov bude ladená v zlatých farbách v kombinácii s briliantovou bielou a červenou. Do zlato-bielych tónov bude ladená aj vianočná výzdoba na celej Hlavnej ulici.
 
Potešia aj 3D inštalácie 
Pribudlo viacero noviniek 
 
Výzdoba je vyrobená z materiálov, ktoré vyniknú aj počas dňa, keď nebude zapnuté osvetlenie. Vianočný stromček v centre mesta Prešov bude slávnostne rozsvietený na Deň sv. Mikuláša dňa 6.12.2021.
 
Tento rok pribudlo v rámci vianočnej výzdoby v Prešove hneď niekoľko noviniek. V Južnom parku sa nachádzajú svetelné inštalácie, ktoré už čoskoro potešia Prešovčanov aj všetkých návštevníkov nášho mesta. Na rozsvietenie čaká 3D anjel, kvety, ľadové kryštály, vianočné gule a hviezda. Nové svetelné inštalácie bude už tradične dotvárať aj rodinka tučniakov.
 
Okrem stromčeka v centre Prešova pribudnú vianočné stromčeky aj na Švábskej ulici a pri Nákupnom stredisku Opál na Sídlisku Sekčov. Ďalší vianočný strom bude umiestnený na Námestí mieru pred Okresným úradom a budovou Úradu Prešovského samosprávneho kraja. Mesto Prešov tento rok vyzdobí a rozsvieti celkovo 19 vianočných stromčekov vo všetkých mestských častiach.
(15:21, presov.sk) 
 
Diskusia
Pridať komentár