V lesoparku na Furči už stretnete aj medveďa či jeleňa

604x
26. November 2021
Furčiansky lesopark spoznáte aj vďaka novej aplikácii
Zvieratá uvidíte v rozšírenej realite. Foto: Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia
 
V košickom lesoparku na Furči tento týždeň slávnostne predstavili novú aplikáciu, ktorá učí deti pomocou rozšírenej reality spoznávať prírodu netradičným, ale pútavým spôsobom.
 
Vďaka aplikácii ZVEDAVO, ktorá je určená nielen pre deti, školákov, ale aj rodičov či učiteľov zmapujete prírodne prostredie furčianskeho lesoparku v košickej mestskej časti Dargovských hrdinov skutočne hravým spôsobom.
 
Nové a atraktívne učenie
 
Aplikácia tak prináša jedinečnú príležitosť pre nové a atraktívne učenie. Spája v sebe chuť učiť sa, spoznávať prírodu a objavovať nové možnosti digitálnych technológií.
 
„Dôvodom vzniku tejto aplikácie bola predovšetkým pandémia a lockdowny, ktoré nás uväznili v našich domovoch. Počas ich trvaní sa nám potvrdilo, že deti svoj čas čoraz viac trávia so smartfónom či tabletom v ruke. Ak ich aj rodičia vytiahnu do prírody, prechádzka býva neinteraktívna. Práve táto aplikácia má za úlohu to zmeniť,“ vysvetlila Veronika Hudzíková, jedna z autoriek aplikácie.
 
 Aplikácia ZVEDAVO učí deti pomocou rozšírenej reality. Foto: Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia
 
Keďže aplikácia používa rozšírenú realitu, deti môžu prostredníctvom nej vidieť zvieratá, ktoré sú v prírode plaché a je veľmi vzácne ich vidieť.
 
„Aplikácia pritom nemusí byť zapnutá, ak sa dieťa priblíži k určitej pozícii podľa GPS lokácie, telefón vibrovaním upozorní užívateľa na blízkosť zvieraťa. Po zapnutí aplikácie a kamery sa mu vygeneruje veľmi detailný 3D model zvieraťa, ktorý je sprevádzaný jeho detailnými zvukmi,“ vysvetlila Hudzíková.
 
 
Informačné tabule už nebudete ignorovať
 
Veľký problém náučných či turistických chodníkov sú neatraktívne informačné tabule, ktoré návštevníci väčšinou ignorujú. Klasické tabule sa vďaka aplikácii zmenia na interaktívne vzdelávacie pomôcky.
 
„Akonáhle sa používateľ fyzicky priblíži k drevenej tabuli, aplikácia mu vibrovaním oznámi objavenie infostopky. Po jej rozkliknutí sa mu zobrazí otázka, pričom správnu odpoveď musí hľadať na drevenej infotabuli,“ dodala Hudzíková.
 
Jednoduché používanie
 
Aplikácia je navrhnutá tak, aby jej používanie bolo čo najjednoduchšie. Výber animácií ponúka pomocou AR módu, čo znamená, že sa automaticky zapne kamera, zobrazí sa model zvieraťa a používateľ si ho môže uložiť, čím si v appke vytvára databázu objavených zvierat.
 
Prostredníctvom získavania rôznych ocenení za správne odpovede a objavené zvieratá aplikácia podporuje zvedavosť a túžbu po objavovaní ďalších zaujímavostí zo sveta zvieracej ríše.
 
Aplikácia je tiež vybavená sadou vedomostných kvízov, ktoré hravo preveria nadobudnuté vedomosti používateľa.
 
Bezplatná aplikácia na stiahnutie vznikla v rámci spoločnosti Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia.
(9:40, red)
Diskusia
Pridať komentár