Vlastimil Hoľpit: Mať auto na LPG má viacero výhod

1489x
28. November 2021
Tento článok vyšiel v našich novinách 
Rozhovor s majiteľom Vlastimilom Hoľpitom
 
Mať auto na LPG má viacero výhod. Jednou z najväčších je to, že auto na plyn je ekologickejšie ako auto na benzín, no možno nie všetci vodiči motorových vozidiel o tom vedia.
 
Výhodou je hlavne cena, veď jazda na plyn stojí približne o polovicu menej ako jazda na benzín. Ďalšou veľkou výhodou je to, že auto má dlhší dojazd, nakoľko má nádrž aj na benzín, aj na plyn. Ten šetrí aj agregát, čo je tiež pozitívom, nakoľko sa v agregáte netvorí karbón.
 
V Bardejove čerpaciu stanicu na Štefánikovej ulici vlastní aj Vlastimil Hoľpit, ktorý o jazde na plyn prezradil viac.
 
Ako sa dá získať auto na plyn?
 
Autá na plyn vyrába na Slovensku momentálne iba niekoľko značiek, napríklad DACIA. Výhoda je tá, že človek má u nich hneď záruku, ako na auto, tak aj na palivový systém LPG. Prax ukázala, že nevýhodou je nádrž, ktorá má malý dojazd. Ostatné autá sa dajú prerobiť na plyn v špecializovaných dielňach na LPG. Odborníci u nových áut odporúčajú najprv nabehať približne sedemtisíc kilometrov a potom dať auto na prerábku. Po individuálnej dohode sa určí, aká veľká nádrž bude. Dojazd je približne 500 kilometrov.
 
Aké sú nádrže veľké, kde sa umiestňujú a aká je spotreba?
 
Nádrž sa dáva namiesto rezervy, väčšinou namiesto rezervného kolesa. Rezervné koleso už nie je povinnosťou, stačí mať sadu na dofukovanie kolies. Tie nové systémy sú urobené tak, že spotreba je takmer 1:1 s benzínom. Ak auto spotrebuje 7 litrov benzínu, tak plynu je to okolo 7,5 litra. Niektorí ľudia sa boja mať auto na plyn.
 
Majú sa čoho obávať?
 
Plyn je bezpečnejší ako benzín. Prax ukázala, že aj tá nádrž niektorým ľuďom zachránila život. Nádrž sa pri reťazovej havárii nespučí a nepoškodí karosériu. Má niekoľko vrstiev. Ak havarujete, benzín sa môže vyliať, ale pri LPG sú tri poistné ventily, ktoré v prípade horenia vypustia plyn a nič sa nestane.
 
 
Ak sa dá namontovať odborníkovi a ak sa dodržujú pravidelné prehliadky, nie je sa čoho obávať. Dobré je raz za rok alebo po najazdení 20 000 km ísť do odbornej dielne dať skontrolovať, či je všetko v poriadku. Áut na alternatívne palivá stále pribúda.
 
Sú nejaké zvýšené náklady na údržbu?
 
Myslím, že nie. Pri benzíne sa tvorí karbón, pri plyne nie. Predlžuje sa životnosť oleja. Nevýhodou je, že je vyššia teplota pri spaľovaní, autá sú viac namáhanejšie po elektrickej stránke, napr. pri sviečkach. Takisto naša legislatíva hovorí, že autá nemôžu ísť do podzemných garáži. V niektorých štátoch to nie je problém. K výhode ešte patrí to, že na čerpacích staniciach vás obslúžia. Obsluha natankuje a plyn sa nikdy nepretankuje.
 
Kde sa najviac hodí auto na plyn? Do mesta alebo mimo mesto?
 
Väčšinou sa už využíva sekvenčné vstrekovanie, ktoré auto natočí na benzín a hneď, ako sa nahreje na 15 – 17 stupňov, prepína automaticky na plyn. Nie je tam žiaden väčší rozdiel, či auto jazdí v meste, alebo mimo mesta.
 
Koľko celá inštalácia stojí a koľko sa dá ušetriť?
 
Záleží od typu vozidla. Dá sa namontovať troma legislatívnymi spôsobmi. Väčšinou od 540 eur do 1500 eur. V priemere teda okolo tisícky. Záleží potom od spotreby a od cien plynu a benzínu, koľko sa dá ušetriť. Na stránke flaga.sk je kalkulačka, kde sa to dá presne vypočítať. Približne po 15 – 20 000 kilometroch sa investícia vráti.
 
Čo môžu nájsť východniari priamo u vás?
 
Ponúkame výhodný plyn flaga, ktorý je miešaný na Slovensku. K dispozícii je aj náš veľkosklad spolu s internetovým obchodom na súčiastky LPG a doplnkový tovar. A všetko, čo súvisí s LPG – ohrievače, variče atď. Sortiment ešte budeme rozširovať. Takisto zabezpečujeme poradenstvo pri LPG a staráme sa o našich zákazníkov pri servisovaní áut LPG. Ak niekto za nami príde, poradíme mu a usmerníme ho. Otvorené máme v pondelok až piatok od 7.00 do 19.00, v sobotu a nedeľu od 9.00 do 17.00.
(18:44, red)
 
Diskusia
Pridať komentár