Bardejovské kúpele fungujú v  sprísnenom režime, pomáhajú aj postcovidovým pacientom

1239x
10. December 2021
V oblasti postcovidovej liečby sú kúpele v rámci Slovenska na čele
Pobyty v kúpeľoch sú na odporúčanie lekára. Foto: Bardejovské kúpele
 
Bardejovské kúpele sú v súčasnosti pre svojich klientov, s určitými opatreniami, otvorené. Rovnako, ako všetky ostatné slovenské liečebné kúpele, fungujú na výnimku z Vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva. Teda môžu bez väčších obmedzení poskytovať služby pre svojich klientov za predpokladu, že sa maximálne dodržiavajú všetky hygienické opatrenia.
 
Informovala o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková.
 
 
 
Pobyty odsúhlasuje lekár
 
„Kúpeľné pobyty pre poistencov i samoplatcov odsúhlasuje vysielajúci lekár na základe diagnózy. Prijímaní klienti musia mať potvrdenie o očkovaní, alebo o prekonaní covid ochorenia. Ak nespĺňajú niektorú z týchto dvoch podmienok, sú u nás testovaní. Pre našich zamestnancov platí režim OTP (očkovanie, negatívny test na covid, prekonané covid ochorenie),“ uviedla Šatanková.
 
Šatanková zároveň skonštatovala, že kúpele majú aktuálne 292 zamestnancov a z nich je väčšina zaočkovaných. Pre nezaočkovaných zabezpečujú testovanie vo vlastnej réžii.
 
„Kým ešte v polovici októbra dosahovala obsadenosť cez 60 percent kapacity, v súčasnosti počty liečených klientov dosahujú len zlomky z bežných čísel. Naďalej platia všetky opatrenia, ktoré súvisia so zvýšenou dezinfekciou a ochranou zdravia. Služby sú prístupné iba ubytovaným klientom. Kaviareň a lobby bar fungujú okienkovým predajom, v interiéri je povinný respirátor,“ vysvetlila.
 
 
Veľký záujem o postcovidovú liečbu
 
Aktuálna ponuka liečebných pobytov, vrátane postcovidovej liečby, je široká. Ubytovanie si každý môže prispôsobiť v rôznych zariadeniach od štvorhviezdičkových hotelov až po vilky. 
 
„O postcovidovú liečbu je veľký záujem, dúfame len, že bude aj dosť zdrojov v poisťovniach na túto liečbu. V súvislosti sú súčasnou treťou vlnou ju budú potrebovať ďalšie tisíce pacientov na Slovensku a to do niekoľkých mesiacov po prekonaní ochorenia. Sme na to pripravení. Máme unikátnu MLS laserovú terapiu v kombinácii s magnetoterapiou, ktorá prináša výsledky. Pacientom sa po jej absolvovaní lepšie dýcha a zlepšuje sa aj ich celková kondícia. Pre veľký záujem sme kúpili už druhý MLS laser,“ povedala Šatanková.
 
 
 V kúpeľoch odliečili stovky klientov na indikácie súvisiace s covidom. Foto: Bardejovské kúpele
 
Práve v oblasti postcovidovej liečby sú Bardejovské kúpele v rámci Slovenska na čele. Za deväť mesiacov tu doteraz odliečili 583 klientov na indikácie súvisiace s covidom, ktorým pobyty preplácajú zdravotné poisťovne a 110 samoplatcov.
 
„Ale množstvo samoplatcov prišlo na klasický pobyt Štandard alebo Senior a dokupovali si procedúry, ktoré sú vhodné na postcovidovú liečbu. Tých sme nezarátali ako samoplatcov pre túto diagnózu. Takže počty klientov samoplatcov, ktorí si u nás liečili postcovidové následky bolo omnoho viac, než len 110. Tieto indikácie sa budú liečiť aj v budúcom roku a zrejme ich počet bude oveľa vyšší vzhľadom na aktuálny počet pozitívnych pacientov v nemocniciach,“ zdôraznila.
 
Šatanková tiež dodala, že liečba pomáha hlavne tým, ktorí prekonali ťažký, alebo stredne ťažký priebeh tohto ochorenia a pociťujú dlhodobé následky.
 
Viac informácií nájdete NA:  
(8:32, red, Bardejovské kúpele)
Diskusia
Pridať komentár