Drevený Betlehem pred prešovskou konkatedrálou zhotovil 84-ročný Juraj Antoňák

1298x
16. December 2021
Pri inštalácii diela mu pomáhala rodina
Po novom je betlehem osadený z pravej strany kostola, keďže prebieha jeho rekonštrukcia (Zdroj foto: Prešovský samosprávny kraj) 
 
Prešovčania, ale aj návštevníci mesta môžu pred Konkatedrálou sv. Mikuláša obdivovať jedinečný drevený Betlehem, ktorý je dielom Juraja Antoňáka. Zhotoviteľ má 84 rokov a pochádza z Ličartoviec.
 
Drevený Betlehem v Prešove tvorí približne 20 vyrezávaných postáv ľudí a zvierat. Jedna postava vznikala niekoľko mesiacov, za týždeň sa na nich urobila jednoduchá rezba. Panna Mária, svätý Jozef, pastier a psík sú zhotovení z jedného stromu, z ďalšieho stromu sú traja králi. Pri inštalácii mu pomáhali i členovia jeho rodiny.
 
Betlehem pred konkatedrálou bol prvý raz osadený v roku 2007, avšak s menším počtom sôch. Po novom je betlehem osadený z pravej strany kostola, keďže prebieha jeho rekonštrukcia.
 
Juraj Antoňák má na konte už viac ako ako 600 sôch rôznej veľkosti, vrátane nadrozmerných. Niektoré venoval a v súčasnosti zdobia kostoly, rôzne turistické lokality, vinice aj obce na východe Slovenska. Diela Juraja Antoňáka však môžete nájsť po celom svete, napr. v Kanade, Amerike, Austrálii aj v štátoch Európy.
 
(Zdroj foto: Prešovský samosprávny kraj) 
 
V Prešove môžete jeho unikátne dielo obdivovať po šiestykrát. K vytvoreniu dreveného Betlehemu ho inšpirovala návšteva Vatikánu v roku 2005. Odvtedy začal snívať o tom, že vystrúha vlastný.
 
Pri práci používa rôzne drevo – od lipy, cez buk, dub, javor aj čerešňu. Drevený skvost bude pri Konkatedrále sv. Mikuláša až do 8. januára 2022.
(13:18, presov.sk, PSK)
 
Diskusia
Pridať komentár