Košice majú schválený rozpočet, v roku 2022 budú hospodáriť so sumou vyše 265 miliónov eur

840x
17. December 2021
Najviac peňazí pôjde do vzdelávania
Zastupiteľstvo mesta Košice. Foto: Mesto Košice
 
Mesto Košice bude v roku 2022 hospodáriť s rozpočtom vo výške viac ako 265 miliónov eur. Vo štvrtok (16. 12.) ho schválilo mestské zastupiteľstvo (MsZ).
 
Ako informoval košický magistrát, východiskom pre spracovanie rozpočtu bol Program hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja mesta Košice a jeho funkčnej oblasti 2022 – 2027 a Akčný plán rozvoja mesta Košice 2022 - 2024.
 
„Poslanci po vyše štvorhodinovej debate napokon schválili takmer rovnaký návrh rozpočtu, ktorý na rokovanie predložil primátor mesta Jaroslav Polaček. Doplnili ho o niektoré schválené pozmeňujúce návrhy, vďaka ktorým pôjde napríklad 240-tisíc eur na zastrešenie klziska na Alejovej alebo 45-tisíc eur pre mestskú časť Nad jazerom, aby sa mohla postarať o rovnomennú rekreačnú lokalitu,“ vysvetlil magistrát.
 
 
 
Najviac peňazí pôjde do vzdelávania
 
Aj tentoraz tvorí najväčšiu výdavkovú položku rozpočtu školstvo. Investície do oblasti vzdelávania prevyšujú 96,5 milióna eur, čo je takmer 37 percent celého rozpočtu. V poradí ďalšou najväčšou položkou bude doprava, kam pôjde približne 54 miliónov eur. Takmer polovica z tejto sumy je určená pre Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) na prevádzku MHD.
 
Mesto okrem iného plánuje aj opravy hlavných dopravných komunikácií ako Trieda KVP, Čermeľská cesta, Jaltská, Lomonosovova, Pražská, Americká trieda, Turgenevova, Petzvalova, Hronská, Obrancov mieru, Magnezitárska či Mliečna ulica.
 
Peniaze pre mestské časti
 
V rozpočte sú vyčlenené aj peniaze pre mestské časti, ktoré si rozdelia vyše 14 miliónov eur.
 
„Dodatočné finančné zdroje zväčša z rezervného fondu sa našli aj na opatrovateľskú službu, medzigarážové priestory na Michalovskej ulici alebo do opráv škôl. Súhlas s rozpočtom napokon vyslovilo 35 z 36 prítomných poslancov,“ uviedol magistrát.
 
Primátor Jaroslav Polaček po schválení rozpočtu povedal, že takýto rozpočet považuje za obrovské víťazstvo všetkých Košičanov, pre ktorých sú pripravené významné investície vo všetkých oblastiach života mesta.
 
Zdôraznil, že mesto tak bude môcť realizovať veľké opravy, investície a dotiahnuť viaceré veľké projekty.
 
 
Hlavným kontrolórom zostáva Gallo
 
Mestskí poslanci počas štvrtkového zasadnutia volili na šesťročné funkčné obdobie aj hlavného kontrolóra mesta. O tento post mali záujem štyria uchádzači.
 
Okrem terajšieho hlavného kontrolóra Pavla Galla si prihlášku podal aj mestský poslanec a kontrolór v mestskej časti Lunik IX a Západ Jozef Filipko, bývalý kandidát na primátora Košíc z roku 2006 a dlhoročný športový manažér Róbert Jano ako aj bývalý miestny poslanec z MČ Dargovských hrdinov a lesník Ján Plavčan.
 
V tajnej voľbe si získal najväčšiu dôveru poslancov Gallo, ktorý obdržal 22 hlasov poslancov a obhájil tak svoj post.
 
Ťažko zdravotne postihnutí budú mať zľavu
 
Vo štvrtok prešiel medzi poslancami aj návrh na zmenu VZN o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady na území mesta Košice.
 
„Najdôležitejšou zmenou je to, že držiteľ preukazu osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, resp. so sprievodcom a prevažne, resp. úplne bezvládna osoba, budú mať nárok na 50-percentnú zľavu z tohto poplatku,“ skonštatoval magistrát.
 
Poslanci odobrili aj novelu VZN o poskytnutí finančných prostriedkov na mzdy a prevádzku základným umeleckým školám, jazykovým školám, materským školám a školským zariadeniam. Po jej schválení dôjde k zrovnoprávneniu všetkých druhov škôl v meste, ktoré bez ohľadu na svojho zriaďovateľa budú na svoju činnosť dostávať rovnaké finančné zdroje.
 
Obe tieto VZN začnú platiť od 1. januára 2022.
(8:55, red)
Diskusia
Pridať komentár