Krajský úrad sa večer mení. Láka vianočnou hudbou či rozžiareným stromčekom

785x
17. December 2021
Pred Úradom KSK nájdete aj adventný veniec
Svetelné animácie na budove úradu. Foto: FB/KSK
 
Do atmosféry najkrajších sviatkov roka sa v Košiciach odel aj Úrad Košického samosprávneho kraja (KSK). Kde si našiel miesto nielen vianočný stromček, ale aj adventný veniec, ktorý vyrobili študenti župnej školy.
 
Ako informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková, vianočný stromček pred budovou úradu rozsvietili na sviatok svätého Mikuláša (6. 12.). Symbolom Vianoc sa tento rok stal smrek obyčajný, ktorý je dlhý 12 metrov.
 
Skrášľujú ho desiatky metrov farebných svetiel, 70 dekoračných gúľ a jedna veľká hviezda na jeho špici, presne tak, ako si ho zdobia aj východniari vo svojich domácnostiach.
 
 Symbolom Vianoc sa sa tento rok stal smrek obyčajný. Foto: FB/KSK
 
Tridsaťročný dar z obce Brezina
 
„Podobne ako ihličie na našom adventnom venci, ani vianočný stromček sme nemuseli klčovať iba pre túto príležitosť. Na dvore rodiny Jančiovej z Breziny pre neho už nebolo miesto, a tak sa rozhodli darovať ho všetkým východniarom, ktorí sa už tešia na Vianoce. Takáto ponuka sa neodmieta a Jančiovcom zo srdca ďakujem za to, že aj vďaka nim sme ani tento rok sme nevynechali tradíciu stromčeka z nášho kraja,“ povedal župan Rastislav Trnka s tým, že tridsaťročný smrek z Breziny prepravili a osadili pred župným úradom zamestnanci Správy ciest Košického samosprávneho kraja zo strediska v Spišskej Novej Vsi a Trebišov.
 
 Adventný veniec. Foto: FB/KSK
 
Adventný veniec i svetelné animácie
 
K symbolom Vianoc nepochybne patrí aj adventný veniec. Ten pred krajským úradom pripravili študenti župnej Spojenej školy v Sečovciach.
 
„Má štyri metre a časti kovovej konštrukcie sú z repasovaného železa, ozdoby zo zvyškov recyklovanej látky a zeleň z odrezkov poškodených či prebytočných konárov z areálu školy. Špeciálne sú aj sviece, ktoré študenti navrhli a zhotovili v 3D tlačiarni,“ dodala hovorkyňa.
 
Tento rok si košická župa pripravila aj niekoľko prekvapení. Okrem vysvieteného stromčeka blížiace sa sviatky pripomína aj hudba, ktorú dopĺňajú svetelné animácie na budove úradu.
(11:38, red)
Diskusia
Pridať komentár