Počet covidových pacientov sa v košickej univerzitnej nemocnici znížil

737x
20. December 2021
Nemocnica bude poskytovať očkovanie či testovanie aj počas sviatočného obdobia
Mierne sa zlepšila aj situácia s kriticky chorými pacientmi. Ilustračná foto: UNLP
 
Počet pacientov s ochorením COVID-19 klesol v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) Košice za uplynulý týždeň pod dvesto. Momentálne je v nemocnici hospitalizovaných 197 covidových pacientov a obsadenosť lôžok je 64 percent.
 
Ako informovala hovorkyňa UNLP Monika Krišková, mierne sa zlepšila aj situácia s kriticky chorými pacientmi, na umelej pľúcnej ventilácii je napojených 11 pacientov, vysokoprietokový kyslík potrebuje menej než 25 pacientov.
 
„Napriek znižovaniu počtu covidových pacientov, je situácia v nemocnici stále mimoriadne náročná. Umožňuje mierny nádych našich zdravotníkov počas sviatočného obdobia. Je však potrebné, aby sa verejnosť správala aj počas sviatkov zodpovedne, aby sa dodržiavali protiepidemické opatrenia, pretože obavy z novej mutácie omikron môžu opäť po sviatkoch zaplniť naše nemocničné lôžka,“ povedal generálny riaditeľ nemocnice Ján Slávik.
 
 
Foto: UNLP
 
Očkovanie aj medzi sviatkami
 
Slávik tiež uviedol, že prioritu pred nástupom omikronu vidí aj naďalej v očkovaní.
 
„V našom vakcinačnom centre už podávame tretiu dávku vakcíny aj tým, ktorí absolvovali druhú dávku pred viac než troma mesiacmi, (pri jednodávkovej vakcíne pred viac ako dvoma mesiacmi). Posilňovacia dávka (tzv. booster dávka) podľa odborníkov pomáha chrániť pred covidom účinnejšie. Aby sme umožnili ľuďom očkovať sa, budeme mať otvorené vakcinačné centrum aj medzi sviatkami a hneď po nich, s výnimkou 6. januára, kedy je trojkráľový štátny sviatok,“ dodal generálny riaditeľ nemocnice.
 
 
Nemocnica zavádza PCR testy pre samoplatcov
 
Hovorkyňa spresnila, že pre verejnosť budú počas sviatkov aj v medzi sviatočnom období k dispozícii mobilné odberové miesta na Ipeľskej a na Rastislavovej ulici.
 
„Otestovať sa Ag testom alebo PCR testom bude môcť verejnosť dokonca aj počas štátnych sviatkov. V našej nemocnici preto zavádzame pre samoplatcov aj platené PCR testy. Cena PCR je vo výške 50,- eur,“ uviedol výkonný riaditeľ pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ľuboslav Beňa.
 
Testy pre samoplatcov budú k dispozícii na oboch odberných miestach UNLP. Samoplatcovia môžu prísť bez registrácie v čase od 12.00 do 14.00 hod. Tí, ktorí sa na PCR objednajú prostredníctvom portálu korona.gov.sk majú PCR test naďalej zadarmo.
 
„Od 3. januára zavedie UNLP pre samoplatcov aj PCR testy s výsledkami uvedenými v anglickom jazyku. Aj naďalej platí, že pokiaľ niekto potrebuje absolvovať testovanie PCR alebo Ag zo zdravotných dôvodov a lekár mu vystaví výmenný lístok, absolvuje testovanie zdarma,“ dodala Krišková.
(13:37, red)  
Diskusia
Pridať komentár