Šoféroval aj napriek zákazu, nakoniec sa s autom prevrátil na bok

697x
20. December 2021
Nepoučiteľní vodiči opäť úradovali v Košickom kraji
Nehoda v Moldave nad Bodvou sa skončila s prevráteným auto. Foto: FB/Polícia SR - Košický kraj
 
Ani v minulom týždni cesty Košického kraja „neopustil“ alkohol za volantom, ktorý sa podpísal aj pod viaceré dopravné nehody.
 
Ako informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach Lenka Ivanová, ešte v piatok (17. 12.) o 8.00 hod., 33-ročný vodič v smere na Bankov (okres Košice) neprispôsobil rýchlosť jazdy svojim schopnostiam, stavu a povahe vozovky a pri prejazde ľavotočivou zákrutou prešiel s vozidlom Seat Leon do protismeru.
 
Následne prednou časťou narazil do oceľového zvodidla.
 
Vodič po nehode bol podrobený dychovej skúške, ktorá bola pozitívna, a to v hodnote 1,02 promile.
 
 
Šoféroval aj napriek zákazu
 
Hovorkyňa ďalej uviedla, že k ďalšej nehode došlo v piatok večer o 20.45 hod v Moldave nad Bodvou (okres Košice – okolie), kde 29-ročný Košičan viedol auto Škoda Felícia a po prejazde miestnou križovatkou nezvládol riadenie, zišiel z cesty a nakoniec sa s autom prevrátil na bok.
 
„Policajti po príchode na miesto zistili, že jedným z dôvodov môže byť 1,77 promile, ktoré sa však opakovanou dychovou skúškou zvyšovali. Vo vozidle sa okrem vodiča nachádzala ešte jedna osoba, nikto však zranenia neutrpel. Okrem prítomnosti alkoholu v dychu policajti zistili, že vodič má do septembra 2025 uložený zákaz činnosti viesť motorové vozidlá. Vodič tak svoju cestu ukončil v cele policajného zaistenia s obvinením z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky v jednočinnom súbehu s trestným činom marenia výkonu úradného rozhodnutia,“ skonštatovala Ivanová.
 
Opitá bola chodkyňa
 
V sobotu (18. 12.) alkohol asistoval aj pri dopravnej nehode, ku ktorej došlo krátko pred 21.30 hod. na Slaneckej ulici v Košiciach.
 
„Vodič osobného motorového vozidla značky Superb, smerujúci od centra mesta na ulicu Važeckú, sa pravdepodobne dostatočne nesústredil na vedenie vozidla a sledovanie situácie v cestnej premávke a pri zastávke mestskej hromadnej dopravy na Dneperskej ulici zachytil 37-ročnú chodkyňu, ktorá vstúpila na vozovku a prechádzala cez riadne vyznačený priechod pre chodcov,“ vysvetlila hovorkyňa.
 
Chodkyňu po zrážke s autom odhodilo a spadla na zem. Podľa predbežného vyjadrenia lekárov utrpela ťažké zranenia s predpokladanou dobou liečenia a práceneschopnosti viac ako šesť týždňov.
 
Vykonanou dychovou skúškou bolo zistené požitie alkoholu, nie však u vodiča. Jeho dychová skúška bola negatívna.
 
Pozitívny výsledok však mala chodkyňa, a to 2,46 promile.
 
Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach začal po zdokumentovaní dopravnej nehody trestné stíhanie pre trestný čin ublíženia na zdraví.
 
Jazdil, ale vodičák nemal
 
V sobotu pár minút po 23.30 hod. viedol 17-ročný vodič osobné motorové vozidlo Škoda Felícia po miestnej komunikácii v obci Čakanovce (okres Košice-okolie) v smere od miestnej osady.
 
Možno by do cieľa svojej cesty došiel bez povšimnutia, ak by nejazdil so zapnutými výstražnými svetlami a až podozrivo nízkou rýchlosťou.
 
Následne na to ho policajti zastavili a po kontrole dokladov, potrebných na vedenie vozidla, ho podrobili dychovej skúške. Jej výsledok bol 1,48 promile a opakovaná dychová skúška mala stúpajúcu tendenciu.
 
Vodičovi bola ďalšia jazda zakázaná. Vodičský preukaz mu zadržaný nebol, keďže žiadny ani nevlastnil.
(14:54, red)
 
Diskusia
Pridať komentár