Kultúrno-komunitné centrum Bašta využilo pandemické obdobie na rekonštrukciu

903x
21. December 2021
Opäť počuť stavebný ruch
 Posilnili aj online priestor
 
Rok 2021 nebol pre riadne fungovanie Kultúrno-komunitného centra Bašta jednoduchý z dôvodu pandémie Covid-19 a s tým súvisiacich meniacich a sprísňujúcich sa protipandemických opatrení a nakoniec aj úplného zákazu organizovania kultúrnych a hromadných podujatí. 
 
V Bašte preto tento čas využíli na realizáciu stavebných prác, ktoré sú súčasťou projektu v grantovom programe Active Citizens Fund – Slovakia.
 
Grantový program je súčasťou finančnej pomoci Islandu, Lichtenštajnska a Nórska krajinám EÚ a na Slovensku ho spravuje Nadácia Ekopolis, v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti a Karpatskou nadáciou. 
 
Cieľom stavebnej činnosti v tejto záverečnej fáze projektu je rekonštrukcia tretieho nadzemného podlažia – vybudovanie a sfunkčnenie toaliet pre ženy aj mužov, vytvorenie šatní pre účinkujúcich, zateplenie stropov a elektroinštalácie, osadenie veľkometrážneho koberca a príprava veľkej miestnosti na treťom podlaží pre potreby prezentácií, diskusií, no najmä filmových a divadelných predstavení.
 
Okrem týchto prác, sa na celom podlaží osádzajú nové drevené dvere a okná na mieru, namiesto starej omietky sa inštaluje nová, spolu s náterom stien.
 
Kultúrno-komunitné centrum Bašta (Zdroj foto: E. Maxinová)
 
Viac priestoru pre personál 
 
Čerešničkou na torte všetkých stavebných prác je výroba a ukotvenie nového oceľového protipožiarneho únikového schodiska, ktoré  značne zmení dispozíciu v kancelárii a skladových priestoroch, ale zároveň na nový level pozdvihne organizáciu skladu kaviarne, kde týmto vzniká aj nová šatňa pre personál.
 
Okrem stavebných prác, ktorých výsledky budú slúžiť najmä divákom a návštevníkom, v priebehu projektu absolvovali množstvo hodín interného vzdelávania zameraného na vnútorný rozvoj organizácie. V rámci týchto workshopov vypracovali crowdfundingový plán, plán pre marketing a komunikáciu, stratégiu rozvoja ľudských zdrojov, či etický kódex našej organizácie.
 
Kvalitnejšia propagácia a spolupráca so školami
 
V Bašte vytvorili systém práce pre formálne dobrovoľníctvo, zahájili spoluprácu s miestnymi školami a rozvíjali spoluprácu s inými miestnymi organizáciami. Výsledkom projektu je aj nový aktuálny leták Bašty a výročná správa združenia, ktoré budú slúžiť na lepšiu propagáciu.
 
V neposlednom rade počas celého obdobia intenzívne komunikovali so svojím nórskym partnerom Kulturfjøset Huser. Pôvodným zámerom bolo absolvovanie vzájomných výmenných stáží a načerpanie nových inšpirácií, aj príkladov dobrej praxe z fungovania podobného kultúrno-komunitného centra v zahraničí.
 
Bohužiaľ kvôli pandémii sa tieto návštevy nemohli uskutočniť, a tak ich nahradili natočením krátkych filmov o centrách, ktoré mali premiéru 17.12.2021 a naďalej sú verejne dostupné na platforme Youtube, kde vás pozývajú k ich zhliadnutiu.
 
Projekt Bašta – zázemie pre občianske aktivity sa nachádza na svojom konci. Bašte pomohol nebáť sa výziev, naučiť sa premýšľať strategicky a rozvíjať vzťahy. Aj vďaka realizovaným stavebným prácam je Bašta teraz ozajstným zázemím a jej členovia sú pripravení pokračovať v rozvoji vytvorených vzťahov – či už pracovných, dobrovoľníckych, či s inými aktívnymi občanmi a organizáciami - aj vo vynovených priestoroch.
(13:55, Edita Maxinová)
 
Diskusia
Pridať komentár