Viacerí pacienti nebudú od nového roka doplácať za lieky

1031x
31. December 2021
Odpustenie doplatkov sa bude týkať dôchodcov či ZŤP
Nárok bude mať pacient s príjmom nižším ako 680 eur za mesiac Ilustračná foto: pexels.com
 
Od 1. januára nebudú viaceré skupiny pacientov doplácať za lieky v lekárni.
 
Informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR s tým, že k tejto zmene pristúpili s cieľom zvýšiť dostupnosť liekov, zdravotníckych pomôcok či dietetických potravín aj pre najviac zraniteľné skupiny obyvateľstva.
 
 
Kto bude mať nárok?
 
Po novom sa odpustenie doplatkov dotkne držiteľov preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP), držiteľov preukazu ŤZP so sprievodcom, invalidných dôchodcov, poberateľov invalidného dôchodku, poberateľov invalidného výsluhového dôchodku, invalidov, ktorým nevznikol nárok na invalidný dôchodok, poberateľov starobného dôchodku, poberateľov dôchodku z výsluhového zabezpečenia policajtov a vojakov vo veku, v ktorom je nárok na starobný dôchodok.
 
Nárok budú mať aj poberatelia dôchodku z iného členského štátu EÚ, Nórska, Lichtenštajnska, Islandu, Švajčiarska, pacienti, ktorí dovŕšili dôchodkový vek a nevznikol im nárok na starobný dôchodok a poberatelia predčasného starobného dôchodku, ktorým nevznikol nárok na starobný dôchodok.
 
Závisieť to bude aj od výšky príjmu
 
„Odpustenie doplatkov pre dôchodcov, ZŤP a ďalšie zákonom vymenované skupiny bude závisieť od výšky príjmu pacienta. Nárok na odpustenie doplatku má pacient s príjmom nižším ako 680 eur za mesiac. Doplatok bude pacientovi odpustený priamo v lekárni pri výdaji liekov,“ vysvetlil rezort.
 
Ministerstvo zároveň uviedlo, že nulové doplatky sa týkajú liekov s najnižším doplatkom spomedzi porovnateľných liekov a u porovnateľných liekov s vyšším doplatkom bude doplatok znížený o hodnotu doplatku najlacnejšej alternatívy.
 
„Nárok na odpustenie doplatku ostáva naďalej zachovaný aj pre pacientov s príjmom vyšším ako 680 eur na mesiac. Zdravotná poisťovňa naďalej vráti pacientom doplatky, ktoré prevyšujú limit spoluúčasti po skončení kalendárneho štvrťroka na ich účet,“ dodal rezort zdravotníctva.
 
 
Sukeľ: Nie všetky lieky budú bez doplatku
 
Na odpustenie doplatkov má však iný názor Prezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondrej Sukeľ. Ten pre portál teraz.sk uviedol, že nie všetky lieky budú bez doplatku a tiež nebudú bez doplatku pre všetkých dôchodcov. Nebude sa to týkať napríklad dôchodcov, ktorí ešte pracujú alebo podnikajú.
 
„Odpustenie doplatku sa týka len liekov, ktoré sú aspoň čiastočne hradené zdravotnou poisťovňou. Lieky plne hradené pacientom si pacient naďalej hradí sám,“ zdôraznil Sukeľ pre portál a dodal, že novela zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov nemení ani princíp, podľa ktorého mechanizmus odpustenia doplatku berie do úvahy aj to, či daný liek má alebo nemá lacnejšiu alternatívu.
 
„Liek bude bez doplatku, ale len vtedy, ak si pacient zo skupiny liekov vyberie ten najlacnejší. Ak nie, liek bude s doplatkom,“ skonštatovala pre teraz.sk viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková.
(14:10, red, MZ SR) 
 
Diskusia
Pridať komentár