Zdieľané kolobežky a bicykle si v Prešove obľúbili, ľudia na nich prejazdili skoro 300-tisíc kilometrov

1150x
03. Január 2022
Alternatívne možnosti dopravy sa ujali
Celá myšlienka vznikla ešte v roku 2020 (Zdroj foto: mesto Prešov) 
 
Zdieľané elektrokolobežky a bicykle si verejnosť v Prešove obľúbila. Podľa informácií, ktoré zverejnilo mesto, ich v priebehu roka využilo viac 15-tisíc ľudí.
 
Ako ďalej dodalo mesto Prešov, väčšina obyvateľov využívala kolobežky na vnútromestský pohyb medzi miestami obchodu a zábavy.
 
Priemerná dĺžka jázd bola do 3 kilometrov. S iniciatívou podpory rozšírenia ekologických foriem dopravy prišla prešovská radnica začiatkom roka 2020.
 
„Cieľom bolo zvýšiť mobilitu, znížiť produkciu škodlivých emisií a podporiť Prešovčanov vo využívaní alternatívnych možností prepravy. Prvých 164 zdieľaných elektrických kolobežiek začalo jazdiť po uliciach Prešova v júli 2020. Presne o rok neskôr v meste pribudla aj služba zdieľaných bicyklov,“ opísalo mesto.
 
Ekologické, pohodlné a dostupné 
 
Verejnosť si zdieľané kolobežky a bicykle rýchlo obľúbila. Jazda na nich totiž nie je iba ekologická ale aj pohodlná a cenovo dostupná. Zapožičanie kolobežiek funguje pomocou mobilnej aplikácie Bolt a zapožičanie bicyklov pomocou mobilnej aplikácie ANTIK SmartWay.
 
„V roku 2021 bolo v meste Prešov v prevádzke 350 zdieľaných elektrických kolobežiek, na ktorých sa odviezlo 14 500 ľudí. Celkovo bolo zrealizovaných vyše 100.000 jázd a prejazdených 270 000 km, čo sa rovná približne 250-tim okruhom okolo Slovenska,“ informovalo mesto Prešov.
 
Priemerná rýchlosť jazdy na kolobežke bola 11,6 km/h. Najviac boli kolobežky vyhľadávané v centre mesta, v okolí železničnej a autobusovej stanice a pri nákupnom centre na sídlisku Sekčov. Väčšina obyvateľov využívala kolobežky pri dochádzaní do práce, do obchodných centier či s cieľom návštevy historických pamiatok v centre Prešova.
 
Prešovčania prejazdili na zdieľaných bicykloch viac ako 1744 hodín
 
Kolobežky Bolt v roku 2021 zamedzili úniku až 24,5 ton emisií CO2 do ovzdušia v meste Prešov. Svojich užívateľov si v krátkom čase získali aj zdieľané bicykle, pričom táto služba v Prešove odštartovala len v júli tohto roka. Do novembra bolo zrealizovaných 8 836 jázd, pričom celková prejazdená vzdialenosť bola viac ako 16 000 kilometrov.
 
Priemerná jazda trvala necelých 12 minút, pričom priemerná vzdialenosť predstavovala takmer 2 kilometre. Prešovčania prejazdili na zdieľaných bicykloch v roku 2021 celkovo viac ako 1744 hodín, pričom službu využilo takmer 800 unikátnych užívateľov.
 
Mesto Prešov plánuje v spolupráci so súkromnými spoločnosťami ponúkať zdieľané kolobežky a bicykle aj v roku 2022.
(14:34, mesto Prešov)
 
Diskusia
Pridať komentár