Pandemická situácia sa  v nemocnici v Šaci naďalej zlepšuje, obavy však majú z omikronu

643x
04. Január 2022
 Zdravotnú starostlivosť poskytujú desiatim pacientom s koronavírusom
V zdravotníckom zariadení aj naďalej platí zákaz návštev. Foto: Nemocnica Košice-Šaca
 
V nemocnici Košice-Šaca už niekoľko dní po sebe klesá počet hospitalizovaných covidových pacientov. Napriek tomu sa zavedené opatrenia, s ohľadom na mutáciu omikron, neuvoľňujú.
Aj naďalej platí zákaz návštev a každý pacient musí mať pri vstupe riadne prekryté horné dýchacie cesty použitím respirátora FFP2.
 
Ako informovala v utorok (4. 1.) Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica patrí, momentálne poskytujú zdravotnú starostlivosť desiatim pacientom s ochorením COVID – 19.
 
„Z uvedeného počtu vyžaduje podporu umelej pľúcnej ventilácie jedna osoba, jedna je na high-flow a ôsmim pacientom je poskytovaná kyslíková liečba. Zo všetkých spomínaných je zaočkovaný len jeden pacient,“ spresnil riaditeľ nemocnice Pavol Rusnák s tým, že k utorku (4. 1.) evidujú aj štrnásť pozitívnych zamestnancov.
 
 
Obavy z novej mutácie
 
Rusnák si však myslí, že už čoskoro budú v nemocnici čeliť ťažkému obdobiu.
 
„Situácia vo svete, vzhľadom na novú mutáciu omikron, je naozaj vážna a prináša nové dimenzie vnímania COVID pandémie, podobný priebeh očakávame od polovice januára aj u nás. Zatiaľ všetky dáta hovoria o tom, že jedinou ochranou je tretia dávka vakcíny. Omikron bude nebezpečný v tom, že pribudne veľa pacientov, ktorí budú mať nepľúcnu formu ochorenia, budú pozitívni a budú musieť byť hospitalizovaní s inými diagnózami. Zároveň sa predpokladá masívny výpadok zdravotníckeho personálu z dôvodu pozitivity a následnej karantény,“ dodal riaditeľ nemocnice.
(12:55, red)
Diskusia
Pridať komentár