Po zimných prázdninách sa v Košiciach otvorili všetky základné i materské školy

817x
10. Január 2022
V školách však platia prísne protiepidemické opatrenia
Počty žiakov na školách zodpovedajú bežnému obdobiu pred pandémiou COVID-19. Ilustračné foto: pixabay.com
 
Brány všetkých košických základných, materských, umeleckých a jazykových škôl sa po predĺžených zimných prázdninách v pondelok (10. 1.) konečne otvorili.
 
V školách však aj naďalej platia prísne protiepidemické opatrenia. Rúška sú povinné už od prvého ročníka základných škôl a rodičom sa dôrazne odporúča, aby svoje deti otestovali ešte pred nástupom do školy a tieto testy opakovali dvakrát týždenne.
 
Do lavíc si sadlo takmer 15-tisíc detí
 
Ako informoval hovorca mesta Košice Vladimír Fabian, do 34 základných škôl (ZŠ), ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, v pondelok nastúpilo na základe hlásení riaditeľov 14 771 detí, čo je 91 percent všetkých žiakov.
 
Okrem základných škôl vyučovací proces prebieha aj na všetkých 56-tich materských školách (MŠ). Jedinou výnimkou je len elokované pracovisko MŠ Budapeštianska na Viedenskej ulici 34 na Sídlisku Ťahanovce, kde škôlka zostane z prevádzkových dôvodov zatvorená zrejme celý tento týždeň.
 
 
Testovanie detí
 
„Počty žiakov na školách zodpovedajú bežnému obdobiu pred pandémiou COVID-19, čo je veľmi dobrá správa. Väčšina detí, ktoré zostali doma, majú bežné respiračné ochorenia u niektorých môže ísť aj o nový koronavírus. Každý z rodičov, ktorý o to mal záujem, obdržal ešte začiatkom školského roka alebo aj v decembri samotesty, ktorými mohol svoje dieťa alebo deti doma otestovať. Veríme, že zodpovední rodičia poslali aj na základe výzvy pána ministra Gröhlinga do našich škôl len zdravé deti a tie zvyšné zostali v domácej karanténe,“ povedala námestníčka primátora mesta Košice Lucia Gurbáľová.
 
Zaočkovanosť pedagógov
 
Ako ďalej uviedol hovorca priaznivá situácia v prípade chorobnosti je aj u pedagogických zamestnancov, kde je vyše 72 percent učiteľov na základných školách plne zaočkovaných.
 
„Začiatkom decembra bolo plne zaočkovaných (prvou a druhou) dávkou) vyše 72 percent všetkých pedagógov na ZŠ a 64 percent v MŠ. Tieto čísla odvtedy mierne narástli. Zvyšní pedagógovia majú výnimku po prekonaní COVID-19 alebo sa každý týždeň pred nástupom do tried pravidelne testujú. V žiadnej zo škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta sa doteraz nevyskytli problémy s tým, že by pedagogickí zamestnanci odmietali na svojom pracovisku dodržiavať režim OTP alebo ďalšie aktuálne platné epidemiologické opatrenia,“ dodala vedúca oddelenia školstva magistrátu mesta Košice Beáta Lopušniaková.
(13:35, red)
Diskusia
Pridať komentár