Deviatakom v Košickom kraji môže pri výbere strednej školy pomôcť aj brožúra

833x
14. Január 2022
Brožúru o ponuke stredných škôl dostane takmer 5 600 deviatakov
 Brožúra Stredná pre teba. Foto: KSK
 
Košický samosprávny kraj (KSK) chce byť aj tento rok nápomocný budúcim stredoškolákom pri výbere strednej školy. Pripravil si pre nich prehľadnú brožúru Stredná pre teba, ktorú dostane takmer 5 600 deviatakov. Žiaci si v nej nájdu ponuku všetkých 63 stredných škôl, ako aj školských zariadení, ktorých zriaďovateľom je kraj.
 
Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.
 
„Deviataci už v najbližších dňoch dostanú do ruky praktickú pomôcku v tlačenej verzii, ktorú rozdistribuujeme do 196 základných škôl po celom kraji. Okrem základných informácií ponúka aj zaujímavosti či fotografie zo života každej župnej školy. Navyše, na dosah je aj webová stránka www.strednapreteba.sk., kde nájdu záujemcovia o štúdium a ich rodičia nášho praktického sprievodcu študijnými odbormi v digitálnej verzii,“ spresnil župan Rastislav Trnka.
 
 
Otvoria sa nové odbory
 
V školskom roku 2022/2023 by malo do prvých ročníkov krajských stredných škôl nastúpiť približne 5 030 prvákov a budú mať na výber z 18 gymnázií, 24 stredných odborných škôl, päť obchodných akadémií, z päť stredných priemyselných škôl, štyroch stredných zdravotníckych škôl, dvoch hotelových akadémií, dvoch konzervatórií, jednej školy umeleckého priemyslu, jednej strednej športovej školy a jednej spojenej školy.
 
Od nového školského roka sa otvoria aj nové učebné odbory. Vznikne na Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Michalovciach a bude sa tam môcť študovať bilingválne slovensko/anglické štúdium.
 
Ďalší odbor sa otvorí na Strednej odbornej škole agrotechnickej v Moldave nad Bodvou, a to podnikateľ pre rozvoj vidieka.
 
 
Aj duálne vzdelávanie
 
V ponuke bude aj duálne vzdelávanie a košická župa by mala od septembra spolupracovať s približne 260 zamestnávateľmi.
 
„V ponuke budú aj experimentálne učebné odbory, ako napríklad autotronik, inteligentné technológie, správca inteligentných a digitálnych systémov, programovanie digitálnych technológií, technik drevárskych CNC zariadení - nábytkárska výroba, technik vodár, vodohospodár, veterinárny asistent pre ambulancie, agromechatronik, digitálne služby v športe, spracovanie dát v športe, digitálna maľba – koncept art či gymnázium – matematika,“ dodala hovorkyňa Terezková.
(15:39, red)
Diskusia
Pridať komentár