Vakcinačné centrum UNLP funguje už rok, podalo vyše 140-tisíc vakcín

537x
18. Január 2022
Prvý očkovaný východniar bol priekopník vakcinácie Virgala
Na snímke Pavol Jarčuška a Ján Virgala. Foto: UNLP
 
Vakcinačné centrum Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach má za sebou prvý rok fungovania, za ktorý podalo 140 420 vakcín proti ochoreniu COVID-19.
 
Informovala o tom hovorkyňa nemocnice UNLP Monika Krišková.
 
„Vakcinačné centrum priamo v areáli UNLP potvrdilo svoju opodstatnenosť. Pomohlo odľahčiť nával pacientov nielen v ambulanciách, ale aj na lôžkach. Očkovanie je tým najúčinnejším nástrojom, ako zdolať pandémiu,“ uviedol Pavol Jarčuška, prednosta Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UNLP.
 
A práve zdravotníci z tejto kliniky očkovali prvých záujemcov.
 
 
Virgala: Ľudí nad 60 rokov bude treba očkovať povinne
 
Medzi prvých očkovaných Slovákov proti ochoreniu COVID-19 (27. 12. 2020) patril vtedy 94-ročný Ján Virgala, infektológ a priekopník očkovania na východnom Slovensku.
 
Vďaka očkovaniu, ktoré pomáhal zavádzať v polovici 20. storočia, prežili tisíce detí, ktoré by dovtedy nemali šancu.
 
Druhú dávku vakcíny dostal Virgala 18. januára 2021 v práve otvorenom Vakcinačnom centre, v Pavilóne II na Rastislavovej ulici v Košiciach.
 
„Vo vakcinácii vidím veľký význam v boji proti pandémii, lebo nič lepšie sa doteraz nevymyslelo. Mám bohaté skúsenosti pri vakcinácii detí, a ak dnes robí omikron problémy, obávam sa, že pacientov nad 60 rokov bude treba očkovať povinne. Mám v sebe už aj tretiu dávku Pfizeru a uvidíme, koľko bude ešte treba dávok,“ povedal dnes už 95-ročný Ján Virgala, ktorý si po tretiu dávku prišiel znovu do Vakcinačného centra UNLP na jeseň minulého roka.
 
 
Otvorili ho za tri dni
 
Samostatné vakcinačné centrum vzniklo pre potreby rozširujúceho sa záujmu o očkovanie. Podarilo sa ho otvoriť za tri dni, o čo sa postarali sestry, fyzioterapeuti, lekári, IT tím.
 
„Dohromady sa tu za rok existencie vystriedalo vyše 80 našich zdravotníkov, ktorí priamo vakcinujú a zabezpečujú administratívu. Veľkou pomocou boli v prvých mesiacoch aj kňazi z Košickej arcidiecézy, ale aj technici, informatici a tiež vojaci či dobrovoľníci. Mnohí z nich dodnes pomáhajú koordinovať klientov, ktorí prichádzajú na očkovanie. Ľudí, ktorí pomohli vybudovať naše centrum a za rok ho uviesť do života, bolo určite viac než sto,“ povedala Jaroslava Ostróová vedúca Vakcinačného centra.
 
Zdravotníci v UNLP podali vyše 140-tisíc dávok vakcín. Očkuje je sa vakcínou Comirnaty od dodávateľov Pfizer/BioNTech a v menšej miere sa na jar minulého roka očkovalo aj AstraZenecou a čiastočne aj Modernou.
 
„Prvú dávku u nás dostalo 52 132, druhú 51 720 a tretiu 31 160 ľudí. Vakcínou AstraZeneca sme zaočkovali 2 860 ľudí a Modernou 2 548,“ zhodnotila Ostróová.
 
Najvyťaženejšie dni
 
Ako ďalej skonštatovala Ostróová, v najvyťaženejších dňoch podali vo vakcinačnom centre takmer tisíc dávok. Išlo najmä o víkendy, kedy sa prišli očkovať učitelia (apríl minulého roka).
 
„Aj teraz medzi sviatkami sme mali dni, kedy sme zaočkovali vyše 900 záujemcov. Najväčší záujem je o tretiu dávku vakcíny, po booster, takzvanú posilňovaciu dávku si prichádza čoraz viac záujemcov. Škoda, že záujem o prvú dávku je veľmi nízky,“ dodala vedúca Vakcinačného centra.
(11:15, red)
Diskusia
Pridať komentár