Kostol sv. Žofie v Zborove je opäť bližšie k novej podobe

1545x
18. Január 2022
Rekonštruovala sa ďalšia strana fasády
Dotácia z Ministerstva kultúry tvorila čiastku 12 400 eur
 
V druhej polovici roka 2021 sa v Zborove realizoval projekt podporený Ministerstvom kultúry SR vo výzve Obnovme si svoj dom 2021.
 
Ako uviedla obec, cieľom projektu bolo zastavenie poškodzovania hodnotných architektonických prvkov poveternostnými vplyvmi a postupné prinavrátenie pôvodného renesančného výrazu kostolu sv. Žofie.
 
​V rámci projektu „Kostol sv. Žofie - obnova západnej fasády lode (MK-2738/2021-423)" boli obnovené historické architektonické články a omietkové vrstvy, čím sa sčasti zrekonštruovala západná fasáda lode pod vedením akademického sochára Martina Kutného.
 
Pohľad na jedno z okien (Zdroj foto: M. Kutný) 
 
Stavali na historickom podklade 
 
V rámci reštauračných prác sa odstránili sekundárne cementové tmely a farebné vrstvy, po čom sa aplikovala sanačná omietka v soklovej časti, reštaurovala sa soklová a kordónová rímsa, boli kompletne zrekonštruované dve okná v spodnej časti fasády a bolo vyhotovené ich oplechovanie.
 
Podkladom k rekonštrukcii bol architektonicko-historický výskum a reštaurátorské práce realizovala spoločnosť RestArt, s.r.o. V rámci projektu prebehla aj sanácia vlhkosti objektu kostola, ktoré realizoval registrovaný sociálny podnik ZBOR – STAV, s. r. o.
 
 
Dotácia z Ministerstva kultúry tvorila čiastku 12 400 eur, pričom v rovnakej dotačnej výzve je za obec Zborov podaný už nový projekt, na dokončenie rekonštrukcie západnej fasády a kompletnú rekonštrukciu severnej fasády lode.
 
V prípade schválenia podaného projektu a následnej úspešnej realizácie, by sa stal kostol sv. Žofie v Zborove kompletne novo-zrekonštruovaným ako v interiéri, tak aj v exteriéri. Celý projekt je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.
(15:11, E. Maxinová, Zborov, foto: M. Kutný)
 
Diskusia
Pridať komentár