Školy v Bardejovskom okrese v semafore

2049x
22. Január 2022
Marta Fecková: Žiak s príznakmi zostáva doma
 
Od 10. januára sa pre žiakov všetkých typov škôl obnovilo prezenčné vyučovanie. Organizácia sa má riadiť aktuálnym školským semaforom.
 
Dôrazne sa odporúča 2 x do týždňa samotestovanie žiakov Ag samotestami, ktoré majú možnosť využiť všetci žiaci. Testy zabezpečuje Ministerstvo školstva cestou Regionálnych úradov školskej správy. Pre účely domáceho samotestovania žiak môže využiť samotesty zo svojej kmeňovej školy.
 
Skutočnosť konzultujú s RÚVZ
 
Marta Fecková, poverená vykonávaním funkcie vedúcej oddelenia hygieny a mládeže RÚVZ v Bardejove pripomína vážnosť prístupu nielen u žiakov, ale najmä rodičov.
 
 
„Po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“.
 
Žiak s príznakmi musí zostať doma, rodič kontaktuje detského lekára. Žiaci z triedy, ktorí boli v úzkom kontakte so žiakom, ktorý mal pozitívny výsledok Ag samotestu počas obdobia 2 dní pred jeho testovaním alebo objavením sa prvých klinických príznakov, idú do karantény. Uvedené skutočnosti škola konzultuje s RÚVZ."
 
Cudzie osoby sú nežiadúce
 
Novou vyhláškou ÚVZ SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam hromadných podujatí, sa povoľujú podujatia pre deti a mládež do 18 rokov najviac do 100 osôb v režime OTP.
 
„Výnimku z prekrytia dýchacích ciest majú napr. deti do 6 rokov veku, t. j. deti materských škôl, časť žiakov špeciálnych škôl a pod. Vstup do predškolských a školských zariadení musí byť riadený s možnosťou odkontrolovať zdravotný stav detí, vykonáva sa tzv. ranný filter, v materských školách povinne.
 
V zariadeniach pre deti a mládež sa musí zabezpečiť taká organizácia, aby nedochádzalo k premiešavaniu žiakov jednotlivých tried v interiéri ani v exteriéri, pri stravovaní, v šatniach, v telocvičniach a pod. Vstup cudzím osobám do priestorov školy a školského zariadenia je aktuálne zakázaný alebo povolený iba v režime OP," približuje aspoň niekoľko z mnohých bezodkladných nariadení hygienička Fecková.
(17:02, J. Ščerbík)
Diskusia
Pridať komentár