VIDEO | V Beloveži sa rozlúčili s vianočnými sviatkami

2275x
24. Január 2022
Uplynulý rok priniesol do obce novú výzdobu
 Pozrite si videoreportáž
 
V Beloveži dali bodku za vianočnými sviatkami. Väčšina obyvateľov obce sa pri dodržiavaní zvykov a tradícií riadi ešte juliánskym kalendárom, v ktorom sviatok Troch kráľov pripadá na neskorší dátum.
 
„My už oslavujeme Troch kráľov 6. januára, ale je to ešte po starom - podľa juliánskeho kalendára sme niekedy, keď som bol ešte ja malý chlapec, slávili 6. januára Štedrý deň a Troch kráľov až 19. januára,“ uviedol starosta obce Beloveža Jozef Kostura.
 
Oslavy najkrajších sviatkov roka v obci spestrila nová vianočná výzdoba, ktorú tvorilo nielen moderné osvetlenie, ale aj drevený betlehem vytvorený rezbárskymi profesionálmi.
 
Idea vznikala postupne 
 
„Táto myšlienka vznikla v mojej hlave už dávno, asi pred piatimi rokmi, keď som bol na liečení vo Vyšných Hágoch a bol som tam, keď sa už rozlieval Ľadový dom, ktorý robili majstri sochári. Tak som si povedal, že aké pekné dielo a len tak vychádza navnivoč,“ ozrejmil Kostura.
 
Starosta Beloveže neskôr nadviazal s remeselníkmi spoluprácu. Postupom času vytvorili obecný unikát.
 
„Chodili sa tu fotiť naši ľudia, fotili sa tu aj cudzí, volali mi a jednoducho to chválili,“ doplnil starosta.
 
Spolu s dreveným betlehemom vznikla aj socha svätého Jána Pavla II., ktorá našla svoje pevné miesto pred obecným úradom.
(15:34, red)
Klara Havlová
26.01.2022 12:36
Majster sveta, ten starosta, dôležitý ako zábradlie na ponorke. Odputava pozornosť od skutočných problémov, ktoré narobil ľuďom v dedine.Dúfame, že ho čoskoro nahradí niekto serióznejši.
Pridať komentár