VIDEO | Dóm svätej Alžbety má povesť najväčšieho kostola na Slovensku

1968x
30. Január 2022
Okrem impozantného exteriéru v sebe ukrýva aj vzácny interiér
 Vedeli ste, že?
 
Má povesť najväčšieho kostola na Slovensku a do Košíc ho chodia obdivovať turisti nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia.
 
Dóm svätej Alžbety bol postavený v slohu vrcholnej gotiky a ako už napovedá jeho názov, zasvätený bol sv. Alžbete Uhorskej.
 
S jeho stavbou sa začalo okolo roku 1380, bola rozdelená na viacero etáp a dokončená bola v roku 1508. Táto pamiatka vás hneď na prvý pohľad zaujme svojou monumentálnosťou, keďže je vysoká aj dlhá 60 metrov a zmestí sa do nej vyše päťtisíc ľudí.
 
Okrem impozantného exteriéru v sebe ukrýva aj vzácny interiér. Upúta najmä oltár sv. Alžbety so 48 obrazmi.
 
Lenže Dóm svätej Alžbety vás ohromí nielen svojou jedinečnosťou, ale aj zaujímavosťami. Spoznajte spoločne s nami niektoré z nich.
 
- Katedrála vám vo svojom interiéri ponúkne Kráľovské schodisko. Jedno z piatich dvojitých, točitých, gotických schodísk v Európe. Za ďalšími by ste museli ísť do Grazu, Šegešváru, Kluži či Prahy.
 
- V katedrále je miesto, kde nájdete relikvie svätého Kríža, sv. Alžbety, sv. Ondreja apoštola, sv. Jána Pavla II. i troch svätých košických mučeníkov.
 
- Medzi ďalšie poklady patrí Krypta Rákócziho, vzácny štvorkrídlový oltár sv. Alžbety, krstiteľnica staršia než Dóm, labyrint schodísk vo veži, fresky zo 16. storočia, obrovský organ, fantastické chrliče či nádherný secesný luster.
 
- Celokovový oltár je údajne jediný v Európe. Tento vysoký oltár svätého Kríža je do najmenšieho detailu odliaty zo železa. V roku 1931 ho posvätili na pamiatku obetí 1. svetovej vojny. Je vraj odliaty zo zbraní použitých v tejto vojne.
(9:33, r, L. Urbán)
Diskusia
Pridať komentár