Skvalitnenie interiérového vybavenia oddelenia krásnej literatúry pre používateľov knižnice

451x
30. Január 2022
Skvalitnenie interiérového vybavenia oddelenia krásnej literatúry pre používateľov knižnice
 
Okresná knižnica Dávida Gutgesela (OKDG) v Bardejove je verejnou, regionálnou a komunitnou knižnicou, ktorá vo svojom sídle plní aj funkciu mestskej knižnice.
 
Knižnica tvorí neodmysliteľnú súčasť kultúrnej infraštruktúry v meste a okrese. Svojím postavením, poslaním a činnosťou sa radí medzi inštitúcie, ktorých úlohou a cieľom je poskytovať svojim používateľom prístup k informáciám každého druhu, hlavne prostredníctvom svojho kvalitne budovaného knižničného fondu.
 
Neustále spestruje ponuku pripravovaných programov, čo ju zaraďuje medzi komunitné centrá. Uspokojuje kultúrne, informačné a vzdelávacie záujmy verejnosti a tým podporuje celoživotné vzdelávanie, nezávislé rozhodovanie a duchovný rozvoj.
 
Budova OKDG je z roku 1930, nachádza sa na historickom námestí mesta, avšak nebola účelovo plánovaná pre knižnicu. Prechádza neustálymi zmenami a vývojom ako komunitná knižnica, v ktorej majú miesto používatelia všetkých vekových kategórií, rôzneho náboženstva a národností.
 
Knižnica svoje knižnično-informačné služby poskytuje aj náhodným používateľom, turistom. Knihovníci v snahe udržiavať a meniť knižnicu tak, aby bola vždy atraktívna a vyhovovala súčasným potrebám jej používateľov, vypracovali projekt na skvalitnenie interiérového vybavenia oddelenia krásnej literatúry pre svojich používateľov, ktorý bol z verejných zdrojov podporený Fondom na podporu umenia sumou 8000 eur.
 
Na dokončenie realizácie projektu získala knižnica finančné zdroje od zriaďovateľa, ktorým je PSK. Oddelenie krásnej literatúry pre dospelých – beletrie – je vstupnou bránou do knižnice. Interiérové nábytkové vybavenie tohto oddelenia už bolo zastaralé, opotrebované a nevyhovujúce tak z hľadiska bezpečnosti pre používateľov, ako aj samotných pracovníkov knižnice.
 
Zrealizovaním projektu, skvalitnením interiérového vybavenia oddelenia, jeho modernizáciou a skultúrnením je možné poskytnúť používateľom komfort pri vypožičiavaní a trávení voľného času v OKDG.
 
Zhotovením interiérového nábytku sa našlo riešenie na uskladnenie približne 23 000 zväzkov kníh na ploche 164,56 m². Pre používateľov oddelenia bolo vytvorené príjemné prostredie, oddychová spoločenská zóna, ktorá bude slúžiť ako čitáreň i ako komunitné miesto, a zároveň bude prínosom aj pre umeleckú oblasť, keďže sa tu budú stretávať spisovatelia, či iné významné osobnosti s návštevníkmi knižnice na rôznych kultúrno-spoločenských podujatiach.
 
Ďalším prínosom projektu je aj jeho praktickosť. Vstup do knižnice a na oddelenie krásnej literatúry pre dospelých tvorí bezbariérový vchod, a tým umožňuje prístup do interiéru oddelenia znevýhodneným používateľom i na invalidných vozíkoch, čomu sú prispôsobené priestory medzi regálmi a oddychovou zónou.
 
Skvalitnením a zmodernizovaním interiérového vybavenia oddelenia krásnej literatúry, rozdelením plochy oddelenia tak, aby každý úsek spĺňal funkčnosť, umiestnením mobiliáru a regálov knihovníci plnia požiadavky svojich používateľov a prispôsobujú prostredie knižnice tak, aby tu radi, spokojne a bezpečne trávili svoj voľný čas.
(Bc. Alžbeta Kutašovičová, oddelenie krásnej literatúry, OKDG Bardejov)
Diskusia
Pridať komentár