Legendárne Kino Družba má nového nájomcu

782x
31. Január 2022
Z kina sa má stať multikultúrne centrum
Nájomnú zmluvu podpísali v pondelok riaditeľ OZ Milan Antol spolu s košickým primátorom Jaroslavom Polačekom. Foto: Mesto Košice
 
Občianske združenie (OZ) Chi3 sa stane od utorka (1. 2.) oficiálne novým nájomcom Kina Družba v metskej časti Košice – Západ. Nájomnú zmluvu, ktorá potrvá do 31. januára 2047, podpísali v pondelok riaditeľ OZ a bývalý riaditeľ činohry Štátneho divadla v Košiciach Milan Antol spolu s košickým primátorom Jaroslavom Polačekom.
 
Ako informovalo mesto Košice na webovej stránke, dlhodobý prenájom pre OZ schválilo košické mestské zastupiteľstvo (MsZ) v septembri minulého roka.
 
Podľa zmluvy je výška nájmu symbolické euro ročne, ktoré musí spomínané občianske združenie zaplatiť vopred na 25 rokov do konca februára tohto roka.
 
 
Nápis musí ostať zachovaný
 
Ako ďalej uviedlo, celková účtovná hodnota kina a priľahlých pozemkov predstavuje takmer 600- tisíc eur a občianske združenie sa v zmluve zaviazalo, že do dvoch rokov vypracuje projektovú dokumentáciu.
 
Podmienkou však je, aby najneskôr do troch rokov získalo všetky povolenia a začalo s rekonštrukciou. Združenie zároveň prisľúbilo, že rekonštrukciu budovy a jej okolia uskutoční z vlastných, respektíve ďalších externých finančných prostriedkov bez nárokov na rozpočet mesta a aj naďalej zachová nápis Kino Družba.
 
K ďalším podmienkam patrí aj to, že nájomca môže na budove kina vykonať na základe stavebného povolenia len také úpravy, po ktorých zostane zachovaný súčasný vonkajší tvar budovy.
 
 Predpokladaná investícia by mala dosiahnuť zhruba 4,5 milióna eur. Foto: Mesto Košice
 
Nielen filmy, ale aj koncerty či výstavy
 
Podľa riaditeľa OZ Milana Antola, chcú kinu vdýchnuť nový život a premeniť ho na multikultúrne centrum, ktoré by slúžilo nielen na filmovú produkciu, ale aj na koncerty, výstavy, divadelné predstavenia či rôzne konferencie, tvorivé dielne i prednášky.
 
Vzniknúť by tam mali aj priestory na občerstvenie návštevníkov.
 
Predpokladaná investícia by mala dosiahnuť zhruba 4,5 milióna eur a začať s jeho obnovenou prevádzkou sa musí najneskôr do januára 2029.
 
„Je to veľká a zodpovedná chvíľa, musíme vysúkať rukávy a splniť všetky zmluvné termíny. Verme, že sa o sedem rokov stretneme pri kolaudácii tohto projektu a budeme v ňom spúšťať kultúrne aktivity. Chceme sa uchádzať aj o finančné zdroje z rôznych grantových výziev. V zásade sa sústredíme na rekonštrukciu samotného kina a priľahlých priestorov, no chceme revitalizovať aj podzemie, aby v ňom mohli byť napríklad aj tanečné sály,“ dodal Antol s tým, že spoločne s vedením mesta sa budú snažiť čerpať aj eurofondy z Plánu obnovy, v ktorom sa počíta aj na podporu takejto infraštruktúry.
 
Populárne košické kino je v súčasnosti v značne zdevastovanom stave a len márne spomína na svoju zašlú slávu.
 
Mesto Košice síce zaznamenalo viacero pokusov o jej obnovu, ale neúspešne.
 
Posledný pokus o jeho obnovu prejavil český podnikateľ Tomáš Vimmer a jeho plánovaná investícia začala aj skončila búracími prácami.
 
Po nich vtedajšie vedenie mesta ukončilo v roku 2016 s podnikateľom nájomnú zmluvu.
(13:55, red)
Diskusia
Pridať komentár