Návštevnosť kultúrnych organizácií v Košickom kraji stúpla minulý rok o 40 percent

602x
02. Február 2022
Aktivity kultúrnych organizácií pritiahli v minulom roku 250-tisíc návštevníkov
Krajské divadlá uviedli 13 premiér a odohrali 203 divadelných repríz. Ilustračná foto: FB/KSK
 
Aj kultúra kvôli pandémii prežíva náročné obdobie. Napriek tomu kultúrne organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) hlásia za minulý rok o 40 percentnú vyššiu návštevnosť oproti roku 2020.
 
Ako informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková, 20 kultúrnych organizácií, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti košickej župy bolo pre verejnosť zatvorených takmer štyri mesiace. Za minulý rok ich však aj napriek zatvoreniu navštívilo 250-tisíc ľudí, čo je o 72-tisíc ľudí viac než v prvom roku pandémie.
 
 
Viac ako dvetisíc podujatí
 
Krajské organizácie vlani pripravili pre priaznivcov kultúry vyše 2 100 podujatí a aktivít naživo aj online.
 
„Okrem vernisáží a slávnostných odovzdávaní zrealizovaných projektov sa obľube tešili aj virtuálne divadelné predstavenia či letné detské tábory. Konkrétne divadlá uviedli 13 premiér a odohrali 203 divadelných repríz. Múzeá zase pripravili 61 nových výstav. Pre milovníkov umenia bolo v dvoch galériách kraja pripravených 29 nových výstav. Múzeá a galérie zaevidovali spolu až 866 nových zbierkových a 2 835 knižničných predmetov. Do knižníc v kraji pribudlo 22 115 nových knižných titulov a zvyky či tradície si mohli ľudia pripomenúť na 12 festivaloch, na ktorých organizátori privítali 8 655 návštevníkov,“ vysvetlila Terezková s tým, že kultúrnym zariadeniam sa počas minulého roka podarilo získať externé finančné zdroje aj z grantových schém vo výške takmer 750-tisíc eur.
 
Ako ďalej uviedla vedúca odboru kultúry Jana Knežová, protipandemické opatrenia mali v roku 2021 za následok odklad mnohých väčších podujatí.
 
„Pred pandémiou sa celoročná návštevnosť aktivít krajských kultúrnych organizácií šplhala k miliónu. Na tento rok je pripravená bohatá ponuka rôznorodých podujatí s nádejou, že sa nebudú so svojim publikom stretávať len v online priestore,“ dodala Knežová.
(8:21, red)
Diskusia
Pridať komentár