Zimnú záhradu Zemplínskeho múzea v Michalovciach otvorili po šestnástich rokoch

568x
02. Február 2022
Rekonštrukcia stála košickú župu 290-tisíc eur
Budova bola dlhé roky v dezolátnom stave. Foto: KSK
 
Košický samosprávny kraj (KSK) po dlhých rokoch opäť otvoril priestory Zimnej záhrady Zemplínskeho múzea v Michalovciach.
 
Ako uviedla hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková, historická budova prešla v minulom roku rozsiahlou rekonštrukciou a Zemplínske múzeum ju môže využívať vôbec po prvýkrát.
 
 
 
Opravila sa strecha či fasáda
 
Rekonštrukcia Zimnej záhrady sa začala v marci minulého roka. Financoval ju kraj zo svojho rozpočtu a práce sa vyšplhali na sumu 290-tisíc eur.
 
V rámci nej prešiel opravou krov a strecha, vonkajšia fasáda aj vnútorné a vonkajšie omietky. Práce zahŕňali aj výmenu okien či dverí. Vymenená bola tiež podlaha a objekt bol napojený na nové inžinierske siete.
 
Jednou z najnáročnejších prác bola rekonštrukcia vstupnej predsiene, ktorá sa prepadávala a vďaka reštaurátorom aj stavebníkom sa podarilo zachovať jej pôvodnú podobu.
 
„Košický samosprávny kraj získal túto budovu do majetku v roku 2016, no bola v tak dezolátnom stave, že ju múzeum nemohlo využívať na žiadne výstavy či podujatia. Dovtedy slúžila pre účely evanjelickej cirkvi, naposledy bol objekt pre veriacich otvorený v roku 2006. Jeho brány tak otvárame po šestnástich rokoch,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.
 
 Výstava Sztárayovci a Habsburgovci je pre verejnosť sprístupnená do konca roka. Foto: KSK
 
Unikátna budova
 
Riaditeľka Zemplínskeho múzea Stanislava Rovňáková vysvetlila, že Zimná záhrada bola postavená začiatok 19. storočia a jej prví majitelia, Sztárayovci, ju využívali na pestovanie exotických rastlín.
 
„Unikátom tejto budovy bol pôvodný systém podlahového vyhrievania, ktorý sme objavili až pri archeologickom prieskume. Teplý vzduch bol rozvádzaný po celom objekte, vďaka čomu sa tu darilo exotickým rastlinám. Sme radi, že rok, kedy Zemplínske múzeum oslavuje 65. výročie svojho vzniku, začíname sprístupnením zrekonštruovanej Zimnej záhrady pre verejnosť a otvorením novej výstavy,“ skonštatovala riaditeľka múzea.
 
Zemplínske múzeum otvorilo Zimnú záhradu jednou z prvých vlastných výstav v tomto roku. Výstava Sztárayovci a Habsburgovci je pre verejnosť sprístupnená do konca roka, v čase otváracích hodín múzea a vstup je podmienený aktuálne platnými epidemiologickými opatreniami.
(14:10, red)
Diskusia
Pridať komentár