Január bol na cestách Prešovského kraja tragický

975x
03. Február 2022
O život prišlo 7 ľudí, došlo aj k usmrteniu chodca
Pri tragických nehodách bola predbežne ako príčina určená nepozornosť a rýchlosť (Zdroj foto: krpz)
 
Nový rok začal na cestách Prešovského kraja mimoriadne tragicky. Krajská polícia len v mesiaci január eviduje v kraji celkovo 188 dopravných nehôd.
 
Pri piatich z nich prišlo o život 7 ľudí, ťažko zranených bolo 9 osôb a ľahko sa zranilo 51 osôb. Pri tragických nehodách bola predbežne ako príčina určená nepozornosť a rýchlosť.
 
Pri jednej z nehôd došlo aj k usmrteniu chodca pri zrážke s vozidlom. Polícia neustále vyvíja aktivity smerujúce k zníženiu počtu dopravných nehôd, pričom hlavným cieľom je chrániť životy, zdravie a majetok občanov. Policajti sa zameriavajú predovšetkým na kontrolu prekročenia ustanovených rýchlostí, ako aj na kontrolu požitia alkoholu pred jazdou u vodičov.
 
Nepodceňujte nepriaznivé počasie 
 
K vodičom jazdiacim pod vplyvom alkoholu polícia pristupuje nekompromisne. Netoleruje na cestách ani vodičov, ktorí hrubým spôsobom porušujú dopravné predpisy a svojou riskantnou, či arogantnou jazdou ohrozujú ostatných účastníkov cestnej premávky. Dohliadajú aj na rešpektovanie povinnosti vodičov voči chodcom a zároveň povinnosti samotných chodcov.
 
Kontrolám sú podrobovaní aj chodci a cyklisti, pri nich sa polícia zameriava na nosenie bezpečnostných prvkov, ako sú rôzne reflexné označenia, či prilby. Najmä v zimnom období je potrebné si uvedomiť, že nepriaznivé počasie vo výraznej miere zhoršuje podmienky na cestách, roztápajúci sa ľad, námraza, dážď či sneh nikdy netreba podceniť.
 
Polícia upozorňuje, že jazdu i samotnú rýchlosť je potrebné prispôsobiť poveternostným podmienkam, ale aj svojím schopnostiam. Cieľom vykonávaných opatrení zo strany polície je pozitívne ovplyvniť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, znížiť nehodovosť a prioritne úmrtnosť na cestách.
(10:00, krpz)
 
Diskusia
Pridať komentár