Hasiči už stavajú triážne stany pred nemocnicami

2193x
03. Február 2022
Postavia ich aj v Košiciach, Prešove či Bardejove
Triážne stany poslúžia ako triediace pracoviská. Foto: FB/HaZZ
 
Ministerstvo zdravotníctva sa v súčinnosti s nemocnicami a ďalšími zložkami pripravujú na zvýšený nápor pacientov s ochorením COVID-19. Počas štvrtej vlny budú mať zdravotnícke zariadenia k dispozícii aj triážne stany, ktoré poslúžia ako triediace pracoviská pre pacientov pred urgentnými príjmami.
 
Ich výstavbu a chod zabezpečí Hasičský a záchranný zbor (HaZZ).
 
Ako informovalo ministerstvo vnútra na sociálnej sieti, s ich stavbou začali hasiči v niektorých prípadoch už v stredu popoludní a ďalšie pribudnú v priebehu štvrtka (3. 2.).
 
„O vybudovanie požiadali zdravotnícke zariadenia v Bratislave, Trnave, Košiciach, Prešove, Trebišove, Poprade, Bardejove, Leviciach, Nových Zámkoch, Nitre, Banskej Bystrici, Lučenci, Kráľovskom Chlmci, Dunajskej Strede, Žiline, Čadci, vo Svidníku a Zvolene,“ priblížil rezort s tým, že v priebehu nasledujúcich hodín hasiči zabezpečia výstavbu 21 triážnych stanov, vďaka ktorým sa podarí efektívnejšie triediť pacientov formou antigénového testovania, diagnostikovaním zdravotného stavu priamo na mieste či zisťovaním osobnej a cestovateľskej anamnézy.
 
 
Hasiči zároveň zabezpečia aj následnú údržbu stanov v podobe vykurovania, dofukovania, dopĺňania PHM vo vykurovacích agregátoch a drobné opravy.
 
Ako ďalej uviedlo ministerstvo zdravotníctva, triážný stan bude slúžiť ako vysunuté pracovisko urgentného príjmu a nemocnice.
 
„Zdravotníci tam nielen vykonajú testovanie, ale aj diagnostikujú pacienta a indikujú ďalšiu liečbu. Posúdia a indikujú ďalšie liečebné postupy. Podľa zdravotného stavu pacient pôjde následne do domácej liečby alebo bude hospitalizovaný v zdravotníckom zariadení,“ dodal rezort zdravotníctva.
(12:36, red)
Diskusia
Pridať komentár