Pri pretrvávajúcich príznakoch koronavírusu rozhoduje o konci izolácie lekár, upozorňuje ministerstvo zdravotníctva

1145x
03. Február 2022
PN nie je podmienkou izolácie či karantény
Kto má pozitívny výsledok testu alebo pozitívny kontakt, má informovať svojho všeobecného lekára. Ilustračná foto: FB/UNLP
 
Aj keď je podľa aktuálne platnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR izolácia po pozitívnom výsledku testu na ochorenie COVID-19 stanovená na päť dní, neplatí pre všetkých.
 
Ako upozorňuje na svojej webovej stránke ministerstvo zdravotníctva, päťdňová izolácia platí iba v tom prípade, ak pacient nemá výraznejšie prejavy ochorenia a počas týchto dní sa aj uzdraví.
 
 
Rozhoduje lekár
 
V opačnom prípade je na rozhodnutí lekára, kedy bude izolácia a práceneschopnosť ukončená.
 
„Do karantény ide osoba po úzkom kontakte s pozitívnou osobou (ak sa na ňu nevzťahuje niektorá z výnimiek). Ak nemá príznaky ochorenia, jej dĺžka je päť dní. O nutnosti vykonania testu najskôr na piaty deň rozhoduje ošetrujúci lekár. Izolácia sa týka osoby s pozitívnym výsledkom testu. Domáca izolácia trvá päť dní od dátumu pozitívneho odberu. To však platí v prípade, ak pacient nemá výraznejšie prejavy ochorenia,“ spresnil rezort.
 
Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva Adriana Šimková pripomenula, že kto má pozitívny výsledok testu alebo pozitívny kontakt, má informovať svojho všeobecného lekára a to aj v prípade, že nemá príznaky.
 
„Zdravotný stav pozitívneho sa môže zhoršiť, aj keď v čase testu nemá žiadne príznaky ochorenia. Je preto dôležité, aby bol v kontakte s lekárom, a ten včas prispôsobil liečbu pacienta,“ upozornila Šimková.
 
PN nie je podmienkou izolácie či karantény
 
Rezort zdravotníctva zároveň dodal, že vypísanie pacienta na PN nie je nutne podmienkou izolácie či karantény. „Ak to umožňuje charakter práce a zdravotný stav, môže pacient pracovať z domu. Rovnako tak môže počas týchto dní čerpať dovolenku. Je to na jeho rozhodnutí a dohode so zamestnávateľom,“ skonštatoval rezort s tým, že v každom prípade je potrebné prihliadať na zdravotný stav.
(15:15, red, MZ SR)
Diskusia
Pridať komentár