Čínsky investor otvoril v obci Kružlov obuvnícky závod

146x
09. September 2015

Čínsky investor otvoril v obci Kružlov obuvnícky závod

IMG_8888.JPG

 Aj takáto obuv sa bude vyrábať v Kružlove

 

V utorok popoludní bola v obci Kružlov slávnostne otvorená nová výrobná hala spoločnosti Flame shoes. Na otvorení sa zúčastnil aj čínsky veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky pre Slovensko, ako aj zástupcovia ministerstva hospodárstva, mesta Bardejov a obce Kružlov. Pásku prestrihli spoločne minister hospodárstva Vazil Hudák, starosta obce Kružlov Jozef Kmec a čínsky veľvyslanec Pan Weifang, ktorí sa zapísali aj do pamätnej kroniky obce Kružlov.

Po obhliadke výrobnej haly nasledovala tlačová konferencia všetkých zúčastnených a malá ukážka kultúrneho programu, ktorý si pre návštevníkov pripravili zástupcovia Flame shoes.

Minister hospodárstva vyzdvihol vo svojom príhovore dôležitosť tejto investície, nakoľko bardejovský okres patrí k tým chudobnejším na Slovensku, kde je ťažšie sa zamestnať. Pracovné miesta, ktoré závod ľuďom ponúkne, ho tešia o to viac, keďže sám pochádza z regiónu Bardejova. „Región je plný dobrých a pracovitých ľudí, ktorí verím, že  budú dobrým prostredím aj pre čínskych investorov a priateľov. Pre Slovensko je veľmi dôležité, že Čína, ktorá sa stáva dominujúcou krajinou z hľadiska globálnej ekonomiky, našla Slovensko ako priestor pre svoje investície.“ uviedol. Spomenul aj popularitu a históriu obuvníctva v tomto okrese a vyjadril dôveru a túžbu, aby sa túto tradíciu podarilo ďalej rozvíjať a udržiavať.

Samotný veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky vyzdvihol, že na Slovensku je už viac ako dva roky a navštívil rôzne miesta. „Málokedy sa však stáva, aby som sa v jednom regióne ocitol dvakrát a Bardejov je jedným z tých miest, kde sa mi to podarilo. Preto sa tu cítim ako keby som prišiel domov a mám pocit, že je to miesto, s ktorým som určitým spôsobom zviazaný. Úprimne si prajem, aby do Bardejova prišlo ešte viac čínskych podnikov a investovali tu.“ povedal Pan Weifang, ktorý si vyžiadal aj bardejovské čestné občianstvo. Podotkol, že Slovensko má v rámci svojej geografickej polohy v strednej Európe veľmi príťažlivú politiku pre investorov.

Štát poskytol investičnú pomoc vo výške približne 4,5 milióna eur z celkového rozsahu investície asi 14 miliónov eur. V závode sú momentálne v prevádzke dve výrobné linky z plánovaných šiestich. FLAME shoes sú na Slovensku prvou výrobnou investíciou z Čínskej ľudovej republiky.

Napriek tomu, že je spoločnosť na trhu relatívne nová, jej tradícia vo výrobe oddychovej obuvi siaha až do roku 1990. Na Slovensku sa vyrábajú produkty z polyméru EVA (etylén vinyl acetát), ktorý je veľmi, mäkký, pružný a pevný a svoj tvar ľahko prispôsobuje mnohým výrobkom. Svoje topánky predávajú nielen v rámci Slovenska, ale aj v okolitých krajinách na nemeckom a chorvátskom trhu. Počet zamestnancov z pôvodných sedemdesiat sa v súčasnosti už zdvojnásobil.

(14:35, A. Marková)

780
Diskusia
Pridať komentár