Vyšetrovanie útoku na počítačové siete Úradu KSK bolo ukončené, išlo o  hackerov

695x
10. Február 2022
K úniku dát nedošlo
K hackerskému útoku došlo 5. októbra minulého roka. Ilustračná foto: pexels.com
 
Národný bezpečnostný úrad a vládna jednotka pre riešenie počítačových incidentov (CSIRT) ukončili vyšetrovanie súvisiace s útokom na počítačové siete Úradu Košického samosprávneho kraja (KSK). Potvrdili, že pod znefunkčnenie informačných systémov sa podpísali hackeri.
 
Ako informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková, podľa záverečnej správy z vyšetrovania išlo o útok ransomvérom, teda škodlivým programom, ktorý dokáže uzamknúť zariadenia a zašifrovať jeho obsah.
 
 
K úniku dát nedošlo
 
K hackerskému útoku na počítačové siete došlo 5. októbra minulého roka a vďaka kybernetickej ochrane k poškodeniu serverov ani k úniku dát nedošlo.
 
Po napadnutí boli len na určitý čas vypnuté všetky prístupy z vonkajšieho prostredia ako aj elektronický systém úradu.
 
„Aj napriek neľahkej situácii, do ktorej sa Úrad KSK a jeho organizácie dostali po tomto hackerskom útoku, sme vyvinuli maximálne úsilie a súčinnosť, aby bol tento incident riadne vyšetrený. Zároveň sme paralelne pracovali na obnove dotknutých systémov. Na základe odporúčaní CSIRT prijmeme opatrenia, ktoré do maximálne možnej miery budú eliminovať riziko vzniku ďalších kybernetických útokov do budúcna,“ dodal predseda KSK Rastislav Trnka.
(8:31, red, KSK)
Diskusia
Pridať komentár