Klub Partizán Bardejov oslavuje 100 rokov!

2342x
12. Február 2022
Úžasné výročie klubu
 
Okrúhlu storočnicu dnes oslavuje futbalový klub Partizán Bardejov. Je to presne sto rokov, čo bol založený futbalový klub na Radničnom námestí v Bardejove.
 
Niesol názov BSC Bardejov a prvým predsedom bol Július Grofčík, prvým podpredsedom František Drobniak a tajomníkom Michal Pákh.
 
Pôvodne sa hrávalo na ihrisku pri starej píle. Postupne sa v tomto areáli vybudovalo ihrisko, kúpalisko, drevená tribúna a šatne. Od roku 1966 na súčasnom mestskom štadióne. Postupne sa menil aj názov klubu. 1932 to bol ŠK Bardejov, v roku 1949 sa klub volal Sokol OSK Bardejov, 1951 - Sokol ČSSZ Bardejov, 1953 - Slavoj Bardejov, 1962 - TJ Partizán Bardejov, 1992 - BSC JAS Bardejov, následne BŠK Bardejov a napokon sa Bardejovčania vracajú k tradičnému názvu Partizán, pod ktorým účinkuje aj dnes.
 
 
Po svojom vzniku v roku 1922 BSC hral v regionálnych súťažiach. V roku 1948 (ŠK Bardejov) postupuje do Vsl. divízie a v roku 1959 do celoslovenskej súťaže „F” (Slavoj). V roku 1961 postupuje vtedajší Slavoj Bardejov do II. celoštátnej ligy, kde už ako Partizán hrával dlhé roky. V bohatej histórii bardejovského futbalu je miesto aj pre slávne mená.
 
Prvým Bardejovčanom, ktorý prestúpil do najvyššej súťaže bol v roku 1937 Mikuláš Chavko (I.ČsŠK Bratislava). Ján Chavko hrával od roku 1947 v 1. talianskej lige za FC Palermo. Účastník MS 1962 Bomba si zahral v roku 1964 aj za výber Európy. Reprezentačný dres ČSR obliekli napr. Bomba, Flešár, Rusnák, Jutka, Andrejko, Komanický, Vankovič, Putnocký, Čobej i ďalší.
 
Z mladších sa v reprezentačných výberoch SR predstavili Kurty (kapitán reprezentácie a medailista z ME do 19 rokov, kapitán reprezentácie do 20 rokov na MS), v mládežníckych reprezentáciách Sokol, Tomáš a Ján Zápotoka, Palša, Mikláš, Poloha, Kozák, Gáll, Hanuščák, Pangrác, Leško, Kačmár, Kočiš, Gduľa, Gužík, Gmitter, Pyda, Petro, Pillár, Berežný, Sipľak a mnohí ďalší.
 
 
Od roku 1992 sa hrala v Bardejove I.SNL (BSC). Túto súťaž hráči BSC v sezóne 1993/94 vyhrávajú a od budúceho ročníka štartujú v najvyššej Slovenskej súťaži. Trénerom bol J. Bubenko a o postup sa zaslúžili títo hráči: Ľ. Lukáč, Kováč, Jurčák, Ondrišin, Futej, J. Lukáč, Pariľák, Ľalík, J. Daňko, Tyč, Vilím, Š.Jacko, Kováč, Kramár, Novotný, Horochonič, S.Varga, Štúň, Danielis, Tkáč, Berežný. Priemerná návšteva v tomto ročníku na štadióne BŠK bola 2000 divákov, čo je šestina všetkých divákov v súťaži. Najlepšími strelcami BŠK boli Tyč a Ľalík s deviatimi gólmi.
 
V prvom ročníku účinkovania v najvyššej súťaži skončilo BSC na 7. mieste. Priemerná návštevnosť bola 5 826 divákov (vyššia len v Trnave 6 795). V nasledujúcich ročníkoch skončilo BSC na 6., 7. a 14. mieste. Z klubu odchádza najväčší sponzor a BSC (neskôr BŠK) sa postupne prepadá až do 3. ligy. Klubu pomáha rozbehnúť nový sponzor a mužstvo sa snaží o postup.
 
V roku 2007 prichádza nové vedenie klubu, A mužstvo sa konsoliduje a bojuje o postup. V sezóne 2008/2009 sa to ešte nepodarilo a Partizán (klub sa opäť v roku 2008 vracia k tomuto názvu) skončil za Moldavou na druhom mieste. V nasledujúcej sezóne už v Bardejove nenechali nič na náhodu a Partizán Bardejov suverénne vyhráva 3. ligu a už niekoľko kôl pred koncom súťaže si zabezpečuje postup do vyššej súťaže.
 
Paradoxne prichádza k reorganizáciám a premenovaniu súťaží a tak Partizán postúpil do súťaže, ktorej oficiálny názov je opäť 3. liga.
 
 
V sezóne 2011/2012 sa opäť mení názov a štruktúra súťaží a Bardejovčania postupujú z 3.ligy východ do 2.ligy. V sezóne 2012/2013 ako nováčik figuruje na peknom 5. mieste. Doma Bardejov v tejto sezóne neprehral ani raz (2x remizoval). V sezóne 2013/14 skončil Partizán na štvrtom mieste. V ročníku 2014/15 sa opäť reorganizuje. Partizán hrá druhú ligu východ. Rovnako je to aj v súťažnom ročníku 2015/16. Posledné sezóny hrávajú muži v druhej najvyššej futbalovej súťaži.
 
Od roku 2012 fungujú v Bardejove ženské družstvá. Ženy Partizána získali majstrovský titul, zahrali si v prestížnej Lige majstrov a tri krát vyhrali Slovenský pohár. Sú to najväčšie úspechy, ktoré dosiahli a urobili Bardejovu skvelé meno na domácich trávnikoch i v zahraničí.
 
To najcennejšie má však bardejovský futbal v mládeži. Za 100 rokov klub vychoval stovky hráčov a hráčky, ktoré sa uchytili doma i v zahraničí.
 
Terajším prezidentom klubu je Stanislav Soroka. Pri príležitosti stého výročia uviedol.
 
„Dnes je významný deň pre bardejovský futbal priatelia! Náš klub sa napriek všetkým problémom posledných rokov dožil svojej okrúhlej storočnice. Práve v dnešný deň, 12.2.1922 presne pred 100 rokmi bol oficiálne založený náš bardejovský futbalový klub Partizán Bardejov.
 
Pred 100 rokmi v tento deň sa začali písať začiatky histórie tohto športu v našom meste. Za 100 rokov sa v ňom formovalo mnoho talentov, sprevádzalo ho mnoho zvučných mien a na tribúnach ho sprevádzali celé generácie fanúšikov. Úspešne sme ho dotiahli do 2. ligy a vyzbierali mnoho trofejí.
 
Avšak dnes, keď sa obzriem dozadu, musím zhodnotiť že to najcennejšie, čo náš futbalový klub má nie sú historické víťazstvá, či poháre. Je to mládež. Naše deti, ktoré vychovávame k láske k pohybu a v zmysle fair play. Vychovávame z nich tímových hráčov, čo je dôležité aj pre ich osobnostný rozvoj. Keď dnes rozvíjame mladé talenty, rozvíjame budúcnosť tohto mesta.
 
Som hrdý aj na naše futbalistky, ktoré patrili do slovenskej špičky. Futbal je pre všetkých. Aj pre chlapcov, aj pre dievčatá. Tak pre mužov, ako aj pre ženy. Čo teda nášmu klubu priať do ďalšej storočnice? Plné tribúny a veľké talenty! Všetko najlepšie Partizán Bardejov!“
(11:22, red, P. Cingel)
Diskusia
Pridať komentár