Nález protitankovej míny

37x
11. September 2015

Nájdená mína bola riadeným výbuchom zneškodnená na mieste

ruska-delostrelecka-mina-r.120mm.jpg

 Mína. Ilustračné foto

 

V stredu 9.9.2015 v čase po 13-tej hodine oznámil na linku 158  tridsaťsedem ročný muž z obce Harhaj nález predmetu, ktorý pripomínal vojenskú muníciu. 

Na miesto nálezu bola okamžite vyslaná policajná hliadka Obvodného oddelenia Policajného zboru v Bardejove, ktorá miesto nálezu zabezpečila až do príchodu pyrotechnika. Oznamovateľ uviedol, že muníciu našiel pri výstavbe cesty medzi obcami Nižná Polianka a Smilno. Pyrotechnik Krajského riaditeľstva Policajného zboru Prešov po obhliadnutí nálezu konštatoval, že sa jedná o protitankovú mínu z obdobia II. svetovej vojny, ktorá je poškodená a preto nie je schopná prevozu. Z tohto dôvodu nájdená mína bola riadeným výbuchom zneškodnená na mieste. Pri zneškodnení munície nedošlo k zraneniu osôb ani ku škode na majetku.

V prípade nálezu munície, alebo predmetu, ktorý by mohol byť muníciu pripomínať, polícia upozorňuje občanov, aby v žiadnom prípade s týmto nálezom nemanipulovali. Je  potrebné si zapamätať miesto nálezu, prípadne toto miesto nejakým spôsobom označiť, aby ho bolo možné opätovne nájsť. Následne je nutné túto skutočnosť, čo najskôr oznámiť na najbližšom oddelení Policajného zboru alebo na čísle 158. V zastavaných oblastiach s pohybom ľudí je potrebné zabezpečiť miesto pred vstupom ľudí a to až do príchodu policajnej  hliadky, prípadne pyrotechnika. 

V súvislosti s neodbornou manipuláciou ľudí s nájdenou pyrotechnikou už bolo v minulosti zaznamenaných veľa prípadov úrazov, či  smrteľných zranení.

(13:40, minv.sk)

Diskusia
Pridať komentár