V Košiciach sa dá prežiť každý deň inak, stačí mať v rukách knihu od Milana Kolcuna

1793x
16. Február 2022
Nápad na knihu sa zrodil v Londýne, o Košiciach však napísal pútavejšie 
 Milan Kolcun. Foto: Ahoj Košice
 
Milan Kolcun už 20 rokov sprevádza tisíce návštevníkov metropolou východu, tématicke sú jeho Potulky mestom Košice či obľúbená talkshow Bez šepkára. A aby toho nebolo málo napísal už desať kníh o Košiciach, ba aj (mini)román Najnovší hriech.
 
Len nedávno však vydal svoju najnovšiu publikáciu, Košice na každý deň s podtitulom 366 tipov na použitie mesta.
 
 
Nápad sa zrodil v Londýne
 
Kolcun pre ahoj.tv prezradil, že inšpiráciu pre svoju novú knihu čerpal v Londýne.
 
„Videl som tam podobnú knihu, kde na každý dátum bol tip, čo podniknúť v meste. K tomu trošku z histórie i pár zaujímavostí. Povedal som si, že podobnú viem hravo napísať aj o Košiciach, lebo tu je toho tiež veľa, ale skúsim to spraviť ešte pútavejšie,“ vysvetlil.
 
Napísať knihu mu trvalo tri roky a podľa jeho slov bolo na nej najťažšie dodržať faktografické údaje, aby sa v nich neobjavili chyby. K výzvam tiež patrí písať popularizačne, odľahčene, no zároveň neskreslene.
 
 Kniha Košice na každý deň – 366 tipov na použitie mesta. Foto: Ahoj Košice
 
Diár pre každého zvedavého Košičana
 
Ako ďalej povedal košický potulkár, kniha Košice na každý deň – 366 tipov na použitie mesta je večným diárom pre každého, kto má Košice aspoň trochu rád a chce si ich doobjavovať.
 
„Čitatelia v nej nájdu návod na každý deň (aj priestupného) roka. Kam ísť v Košiciach a čo tam robiť. Ak je nejaký sviatok (štátny, miestny či náboženský) tak, ako a kde ho osláviť. Do ktorej reštaurácie zájsť, ak je napríklad štátny sviatok Indie. Ak napríklad kvitnú poniklece, kniha pozýva na poniklecovú lúčku. Keď má meniny slávny sochár, poradí prechádzku k jeho dielu. S touto knihou sa takisto nedá vynechať žiaden dôležitý festival v meste ani významné športové podujatie,“ opísal Kolcun.
 
 Kniha je výnimočná aj vďaka zaujímavým ilustráciám. Foto: Ahoj Košice
 
Ilustrácie i Test košickosti
 
Okrem toho, že v nej ľudia nájdu stovky návodov, čo podniknúť v metropole východu. Jej samotný štýl je zábavný, stručný a zameraný na zaujímavosti.
 
„Kniha je výnimočná aj vďaka ilustráciám. Predstavuje tých najlepších súčasných ilustrátorov z Košíc. Oslovil som ich až dvanásť. Každý mesiac výtvarne spracoval iný skvelý ilustrátor. Zaradil som do nej tiež aj vtipy o Košiciach a na jej konci čitatelia objavia humorný Test košickosti. Je jedno, koľko bodov v ňom získajú, každopádne sa nasmejú,“ povedal s tým, že knihu si môžu záujemcovia objednať priamo u neho, stačí ho kontaktovať na sociálnej sieti.
 
 
Na ďalšej knihe sa už pracuje
 
Kolcun v písaní však nezaháľa a Košičania sa môžu tešiť na ďalšiu jeho knižnú chuťovku, na ktorej spolupracuje so známym košickým historikom a učiteľom dejepisu na Základnej cirkevnej škole Bernolákova Jánom Zachariášom.
 
„Zbierame aforizmy a slovné hračky a onedlho ich vydáme. Ilustrovať ich budú Rado Repický a džumelec Erik Sikora. Grafikom bude Igor Kupec. Bude to veľmi milá, pekná a vtipná dvojknižka,“ dodal.
(15:50, HJ)
Diskusia
Pridať komentár