Ceny elektriny pre slovenské domácnosti sa najbližšie roky nezvýšia

1415x
17. Február 2022
Ceny elektriny budú stabilné až do roku 2024
Tlačová konferencia. Na snímke minister hospodárstva Richard Sulík a minister financií Igor Matovič. Foto: FB/Ministerstvo financií SR
 
Ministerstvá financií a hospodárstva podpísali v stredu (16. 2.) so Slovenskými elektrárňami spoločné memorandum, v ktorom sa dohodli, že garantujú všetkým domácnostiam stabilné ceny elektriny až do roku 2024.
 
Ministerstvo financií na svojej webovej stránke informovalo, že štát takto ušetrí domácnostiam a konečným odberateľom takmer jednu miliardu eur.
 
 
Domácnosť ušetrí približne 500 eur
 
„Podpísaním memoranda štát garantuje domácnostiam až do roku 2024 stabilnú regulovanú časť ceny elektriny na úrovni 61,21 eur za megawatthodinu (MWh) bez DPH. Priemerná slovenská domácnosť tak za toto obdobie ušetrí približne 500 eur. V prípade, ak by k dohode neprišlo, domácnostiam by mohol na budúci rok celkový účet za elektrinu vzrásť až o 80 percent,“ vysvetlilo ministerstvo financií.
 
Celkový dohodnutý objem elektriny v týchto sadzbách je podľa ministra financií Igora Matoviča 6,15 terawatthodiny (TWh) ročne.
 
„Spotreba slovenských domácností je približne 5,6 TWh ročne. Vláda chce rozdiel využiť na dodávky lacnejšej elektriny aj pre nemocnice, domovy sociálnych služieb či školy,“ povedal Matovič.
 
Podľa slov ministra hospodárstva Richarda Sulíka, všetkým domácnostiam na Slovensku bude garantovaná cena silovej elektriny.
 
„Najbližšie dva roky sa cena silovej elektriny nezmení. Garantujú to Slovenské elektrárne,“ povedal Sulík.
 
Súčasťou dohody je aj to, že vláda z rokovania Národnej rady (NR) SR stiahne návrh zákona o dani z nadmerného zisku pri obchodovaní s elektrinou vyrábanou jadrovým zariadením.
(13:30, red, MF SR)
 
 
Diskusia
Pridať komentár