Veľké uvoľňovanie opatrení. Čo sa od soboty zmení?

1835x
25. Február 2022
Úrad verejného zdravotníctva vydal nové vyhlášky
 Reštaurácie sa otvoria pre každého. Ilustračná foto: pexels.com
 
Od soboty (26. 2.) sa na Slovensku uvoľňujú opatrenia. Po novom budú prevádzky maloobchodu a služieb i hromadné podujatia fungovať v režime základ. Dostupné budú pre všetkých ľudí bez ohľadu na ich imunitný či očkovací status. Tiež sa zrušia režimy OTP, OP a OP+ a pre väčšinu prevádzok a hromadných podujatí už nebudú platiť kapacitné obmedzenia.
 
Vyplýva to z nových vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
 
Hromadné podujatia budú v režime základ
 
Hromadné podujatia budú môcť byť od soboty v režime základ. Budú sa deliť na dve kategórie a to na nízko rizikové a vysoko rizikové.
 
Podujatia, pri ktorých bude fixné sedenie alebo státie a účastníci budú mať prekryté horné dýchacie cesty respirátorom, budú považované za nízko rizikové podujatia. Maximálna účasť bude 500 osôb alebo 50 percent kapacity priestoru.
 
Ide napríklad o divadlá, bohoslužby, kiná, viaceré druhy kultúrnych podujatí, divákov na športových podujatiach a podobne.
 
Ostatné podujatia, ktoré nespĺňajú vyššie uvedené podmienky, budú považované za vysoko rizikové. Patria sem svadby, kary, oslavy, večierky, plesy či diskotéky a zúčastniť sa na nich bude môcť maximálne 50 ľudí.
 
Delenie na nízko a vysoko rizikové podujatia sa nebude vzťahovať na sobáš, krst či pohreb. Rovnako sa to nebude týkať napríklad volieb, zasadnutia a schôdze orgánov verejnej moci a ich poradných orgánov či podujatí profesionálnych športových súťaží.
 
 
Pravidlá sa uvoľňujú aj pre prevádzky
 
V režime základ budú od sobotu fungovať aj všetky prevádzky maloobchodu a služieb.
 
Ako uviedli hygienici, ruší sa kapacitné obmedzenie pravidlo 1 osoba na 15 štvorcových metrov vo väčšine prevádzok. Vstup a pobyt vo vnútorných aj vonkajších priestoroch bude umožnený len osobám s prekrytými hornými dýchacími cestami.
 
Prevádzky musia zabezpečiť dezinfekciu, zachovávanie minimálne dvojmetrových odstupov a časté vetranie či dezinfekciu dotykových plôch.
 
Prevádzky služieb, ako napríklad gastro prevádzky s konzumáciou na mieste, fitness či wellness služby budú mať obmedzené otváracie hodiny od 5.00 do 24.00 hod., obmedzenie však neplatí pre niektoré služby a maloobchodné prevádzky.
 
Ide napríklad o prírodné liečebné kúpele alebo kúpeľné liečebne poskytujúce služby na základe predpisu lekára, veterinárne ambulancie, odťahové služby, práčovne a čistiarne odevov, čerpacie stanice pohonných látok a palív, pohrebné služby, služby pohrebiska a krematória.
 
Čo sa týka taxislužieb ruší sa doterajšia limitácia počtu prepravovaných osôb. Obmedzené hodiny neplatia ani pre prevádzky lanových dráh a vlekov.
 
 
Zmeny aj pre reštaurácie a obchodné domy
 
Pravidlá sa od soboty uvoľnia aj pre reštaurácie. Rušia sa podmienky ako povinná minimálne dvojmetrová vzdialenosť medzi stolmi či kapacitné obmedzenie s maximálnym počtom štyroch osôb pri jednom stole.
 
K uvoľneniu dôjde aj pri obchodných domoch, kde sa zruší povinnosť uzatvorenia sedacích sekcií.
 
Čo sa týka zariadení o starostlivosť o ľudské telo, tie budú fungovať tiež bez kapacitných obmedzení. Zariadenia však musia upraviť časový harmonogram tak, aby medzi jednotlivými zákazníkmi bol vždy priestor na upratanie a dezinfekciu pracovného miesta.
 
Pre fitness centrá bude platiť maximálna kapacita prevádzky 50 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 štvorcových metrov a aj pri nich platí zvýšená frekvencia upratovania a dezinfekcie.
 
Lanovky a wellness
 
Bez kapacitných obmedzení budú môcť od soboty fungovať aj lanovky, vleky či ubytovacie služby.
 
Maximálna kapacita však ostane zachovaná pri wellness zariadeniach, akvaparkoch a kúpeľoch (okrem liečebných, tých sa kapacitné obmedzenia netýkajú, keďže liečebné procedúry sú na základe predpisu lekára).
 
Pre wellness zariadenia ostáva teda maximálna kapacita 50 zákazníkov alebo jeden zákazník na 15 štvorcových metrov.
 
Umelé kúpaliská budú tiež môcť fungovať bez kapacitných obmedzení. Nesmú však prevádzkovať pitné fontánky a musia dbať dezinfekciu a upratovanie.
 
Bližšie informácie nájdete TU:
(11:30, red, ÚVZ)
Diskusia
Pridať komentár