Národný týždeň manželstva si pripomenuli aj v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela

838x
25. Február 2022
Manželský trojuholník
Hosťami na besede boli špeciálna pedagogička Mgr. Bernadeta Cifrová a Mgr. Peter Jano, kaplán Rímskokatolíckej farnosti sv. Egídia v Bardejove (Foto:OKDG)
 
„Na dobré manželstvo sú potrební traja: on, ona a Boh.“ (Arcibiskup Fulton J. Sheen) Aj takto by sme mohli interpretovať manželský trojuholník, ktorý je témou Národného týždňa manželstva 2022. Tento rok poukazuje predovšetkým na oddanosť, blízkosť a vášeň.
 
S týmto tzv. triangulárnym modelom lásky prišiel americký psychológ Robert Jeffrey Sternberg. Podľa neho existuje sedem typov lásky, ale iba v dokonalej láske sú prítomné všetky tri elementy.
 
Preto môže byť ťažšie dokonalú lásku udržať, ako ju dosiahnuť. Je nevyhnutné, aby už spomínané zložky boli v neustálej činnosti. Keď urobíme záväzok, že s tým druhým zostaneme v dobrom i zlom, keď zažívame blízkosť a prepojenie a keď rozdúchavame vášeň a pestujeme atmosféru romantiky a túžby, takáto láska má potenciál vybudovať spokojné manželstvo.
 
O dokonalej láske  
 
Do tohtoročného NTM sa už po štvrtýkrát zapojila aj Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove. V utorok 15. februára 2022 sa uskutočnila beseda, ktorej názov sa niesol v duchu témy. Pozvanými hosťami na tejto besede boli špeciálna pedagogička Mgr. Bernadeta Cifrová a Mgr. Peter Jano, kaplán Rímskokatolíckej farnosti sv. Egídia v Bardejove.
 
Besedu uviedla a pozvaných hostí privítala riaditeľka knižnice Mgr. Iveta Michalková. Diskutovalo sa o dokonalej láske, ako ju rozvíjať a tento model sa pretavil do troch tém – príprava na manželstvo, uzavretie sviatostného manželstva a život v manželstve.
 
 
 
Nezabudli ani na mládež a deti  
 
Bohatý program sme pripravili počas NTM aj pre deti a mládež, na ktorých čakala v rámci februárovej knižničnej obývačky výroba darčekovej krabičky. Návod na výrobu a inšpirácie na zdobenie ponúkla online tvorivá dielnička. Priestor stráviť spoločný čas v kruhu blízkych priniesla online rozprávka z kufríka o rodine a interaktívna prezentácia Tajomstvá ukryté v knižnici o zvieracích rodinách.
 
So žiakmi Základnej školy Komenského a Cirkevnej základnej školy s MŠ sv. Faustíny sme stretli kamošov z vypáraného svetra, s ktorými sme sa zabavili a aj niečo nové naučili. Keď dávame, tak nadobúdame, a preto sme pripravili pre našich čitateľov Valentínsku súťaž o knihorožky. Odniesť si mohli aj prekvapenie vytvorené na 3D tlačiarni.
(14:11, J. Lipková, M. Balaščák)
 
Diskusia
Pridať komentár