Košická župa má pre utečencov pripravené núdzové zariadenia

1030x
25. Február 2022
Župa si tiež vytypovala pozemky, na ktorých môžu vzniknúť stanové mestečká
KSK má pre potreby ubytovania vojnových utečencov z Ukrajiny okamžite k dispozícii šesť zariadení. Ilustračná foto: FB/Polícia Slovenskej republiky
 
Košický samosprávny kraj (KSK) má pre potreby ubytovania vojnových utečencov z Ukrajiny okamžite k dispozícii šesť zariadení s navýšenou kapacitou 404 miest. Ide o turistické ubytovne v Rožňave, Viničkách, Rozhanovciach, Sobranciach a Spišskej Novej Vsi. K dispozícii je aj Škola v prírode v Kysaku, ktorá slúžila ako karanténne zariadenie počas prvej vlny pandémie.
 
Informovala o tom hovorkyňa predsedu (KSK) Anna Terezková.
 
Ako bližšie priblížil predseda KSK Rastislav Trnka, v prípade vyššej potreby vedia vyčleniť pre účely ubytovania ďalších päť zariadení s kapacitou 397 miest.
 
„Ide o objekty bývalých školských internátov v Rožňave, Veľkých Kapušanoch, Strážskom a v Michalovciach, v ktorých aktuálne nie sú ubytovaní študenti. Okrem toho máme k dispozícii aj bývalú Školu v prírode v Inovci, ktorá sa nachádza v tesnej blízkosti hraníc s Ukrajinou. Podľa našich informácií z jednotlivých hraničných priechodov zatiaľ ľudia prichádzajúci z Ukrajiny vo väčšine prípadov nehľadajú ubytovanie, Slovenskom buď iba prechádzajú alebo im strechu nad hlavou vedia poskytnúť ich blízki, avšak situácia sa môže v priebehu niekoľkých hodín zmeniť,“ povedal Trnka s tým, že v piatok (25. 2.) ubytovali prvých vojnových utečencov v Turistickej ubytovni v Sobranciach, išlo o štyri ženy a osem detí.
 
 
Pozemky pre stanové mestečka
 
Terezková tiež uviedla, že župa už vytypovala pozemky, na ktorých môžu vzniknúť stanové mestečká. Ide primárne o miesta v blízkosti hraníc s Ukrajinou, teda o lokality nachádzajúce sa neďaleko hraničných priechodov Vyšné Nemecké, Veľké Slemence a Čierna nad Tisou.
 
Pomoc aj od autobusových dopravcov
 
Pripravení pomôcť sú aj zmluvní autobusoví dopravcovia KSK. Spoločnosti ARRIVA Michalovce a eurobus, ktorí vedia vyčleniť vozidlá prímestskej autobusovej dopravy na zabezpečenie prevozu vojnových utečencov z hraničných priechodov. Prípadne posilniť aj autobusové linky v prihraničnej oblasti.
 
Kraj chce tiež vyčleniť osobitné finančné prostriedky na humanitárnu pomoc pre vojnových utečencov. O návrhu uznesenia budú v pondelok (28. 2.) rokovať krajskí poslanci na zastupiteľstve KSK.
 
V prípade potreby plánuje župa mobilizovať aj dobrovoľníkov z Dobrovoľníckeho centra Košického kraja.
(16:05, red, KSK)
Diskusia
Pridať komentár