Bezplatná preprava migrantov autobusovými spojmi

1212x
26. Február 2022
Týka sa všetkých spojov zmluvných dopravcov PSK
Bezplatná preprava 
 
V súvislosti s mimoriadnou situáciou na slovensko-ukrajinskej štátnej hranici, vyvolanej vojenským konfliktom na Ukrajine, zabezpečí Prešovský samosprávny kraj s platnosťou od soboty 26. februára do odvolania bezplatnú prepravu ukrajinských občanov smerujúcich na územie Slovenska.
 
Bezplatná preprava sa týka všetkých spojov zmluvných dopravcov Prešovského samosprávneho kraja (SAD Humenné, SAD Prešov, BUS Karpaty a SAD Poprad), pričom jedinou podmienkou je preukázanie sa ukrajinským štátnym občianstvom.
 
Prešovský samosprávny kraj bude na dennej báze monitorovať počty cestujúcich v autobusových spojoch na trasách z hraničných prechodov smerom do vnútrozemia Slovenska, aby tak v prípade potreby okamžite zabezpečil adekvátne posilnenie spojov.
 
Nie je vylúčené, že z dôvodu posilnenia spojení pre potreby vojnových utečencov dôjde k obmedzeniu niektorých pravidelných spojov pre cestujúcu verejnosť v Prešovskom kraji.
 
„Ochrana ľudských životov je pre nás prvoradou prioritou. Týmto gestom solidarity sa pridávame k výzve ministra dopravy týkajúcej sa okamžitého zabezpečenia bezplatnej prepravy vojnových migrantov. Mimoriadna situácia si vyžaduje mimoriadne opatrenia, preto verím, že to s pochopením prijmú aj naši pravidelní cestujúci, ktorých sa krízové opatrenia v prímestskej autobusovej doprave môžu negatívne dotknúť,“ vyjadril sa predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.
 
V rámci krízových opatrení vo verejnej doprave bude zabezpečená úzka koordinácia medzi Prešovským a Košickým samosprávnym krajom, vrátane komunikácie so Železničnou spoločnosťou Slovensko.
(12:51, PSK)
Diskusia
Pridať komentár