Žiaci sa dočkajú lyžiarskych pobytov, účasť má niekoľko háčikov

1078x
28. Február 2022
No účasť má niekoľko háčikov
Lyžiarsky výcvik 
 
Pravidlom pri vyučovacom procese na základných a stredných školách v rámci telesnej prípravy je organizovanie lyžiarskych a plaveckých výcvikov.
 
Práve gramotnosť mládeže v týchto pohybových aktivitách stále nedosahuje potrebnú úroveň u populácie detí.
 
Finančné prostriedky Ministerstva školstva SR sú účelovo určené na úhradu lyžiarskych výcvikov a kurzov. Maximálna výška v roku 2022 je 150 eur na žiaka na päť dní.
 
Dominuje školský semafor
 
Igor DROTÁR, riaditeľ ZŠ na Námestí arm. gen. Ludvika Svobodu na Vinbargu v Bardejove organizovanie priblížil takto:
 
„Ideme, ale iba s dochádzaním do blízkeho okolia. Pandémia nám prekazila pobytový kurz. No ministerstvo, aj keď uvoľnilo podmienky, tak neodporúča pobytové zájazdy. My svoju plaváreň sme otvorili. Naše detí budú plávať, ostatné z okresu podľa záujmu. Malo by to byť v režime opatrení. Rodičia sa boja a majú aj trošku pravdu. Ja im rozumiem. Šíri sa to."
 
 
Eva KUNRÁTOVÁ, riaditeľka Spojenej školy na Štefánikovej ulici v Bardejove v prvom rade rešpektujeme nariadenia zodpovedných inštitúcií: „Musíme brať do úvahy najmä školský semafor a vyhlášku RÚVZ. My sa pripravujeme v režime OTP, môžu sa zúčastniť aj testovaní žiaci. Z Ministerstva školstva sme dostali zmenu v tom, že dotácia na žiaka 150 eur sa zúčtuje až po ukončení kurzu. Budeme mať s tým trochu problém. Musíme zafinancovať z vlastných peňazí. Všetko je veľmi krehké. Keď budeme mať pozitívneho žiaka, idú do karantény. Plánujeme, ale je to 50 na 50. Máme rezerváciu v Drienici, zdá sa, že sú celkom slušné podmienky."
 
Potrebný súhlas zriaďovateľa
 
Ján MIKA, riaditeľ ZŠ na Komenského ulici v Bardejove, účasť pripravuje, no čakajú na konečný verdikt:
 
„Momentálne súhlas od nášho zriaďovateľa nemáme. Robíme na tom, záujem od žiakov siedmeho i ôsmeho ročníka je. Budeme dochádzať každý deň bez ubytovania. Ešte čakáme na súhlas RÚVZ. Situácia sa môže zo dňa na deň zmeniť. Keď dajú do prevádzky mestskú plaváreň, tak ju budeme so žiakmi využívať."
 
Zuzana JURČIŠINOVÁ, riaditeľka ZŠ Hertník:
 
„Keďže minulý školský rok výcvik sa neuskutočnil, teraz pripravujeme účasť pre 8. ročník. V stredisku Drienica už máme rezerváciu pre 36 žiakov. Rodičia sú už informovaní, aj deti ústne. Uvidíme aký bude záujem. Všetko záleží na opatreniach, ale aj na testovaní účastníkov pred odchodom. Je to také pol na pol. Ťažko predpokladať konečné rozhodnutie. V pondelok 24. 2., sme zatvorili jednu triedu 1.-2. ročník. Počkáme, čo povie RÚVZ. "
 
Do vlastnej bubliny
 
Jozef Muranský, riaditeľ ZŠ Raslavice: „Pripravujeme účasť pre siedmy a ôsmy ročník v stredisku Litmanová. Bude to v dvoch turnusoch od 7. februára. Rozhodujúca bude pandemická situácia. Istota nemôže byť nikdy. Máme triedy v dištančnom vyučovaní. Je to podľa počtu osem diagnostikovaných. Vytvoríme vlastnú bublinu. Žiaci pred odchodom sa otestujú, nastúpia do autobusu a s okolím budú v kontakte len na svahu."
Zhováral sa Juraj Ščerbík.
(9:33, J. Ščerbík)
Diskusia
Pridať komentár