Ukrajinu môžete podporiť aj finančne. Toto sú organizácie, cez ktoré tak môžete urobiť

1433x
01. Marec 2022
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí zverejnilo zoznam
Možností, kam poslať finančnú podporu, je viacero (Foto: FB/Polícia SR) 
 
Slovensko v uplynulých dňoch v súvislosti so situáciou na Ukrajine začalo realizovať rôzne zbierky, do ktorých sa zapájajú mestá a obce po celej krajine.
 
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na svojej sociálnej sieti zverejnilo zoznam organizácií, cez ktoré môžete Ukrajincom utekajúcim pred vojnou pomôcť aj finančne.
 
Prehľad organizácií na pomoc Ukrajine
  
Ukraine-Slovakia SOS
 
Je slovensko-ukrajinská humanitárna organizácia. V Kyjeve a na východe Ukrajiny má dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú nemocniciam zabezpečovať lieky a zdravotnícky materiál. Vyzbierané prostriedky použije na nákup potrebných liekov, obväzov, a iného materiálu prvej pomoci.
 
Číslo účtu: SK36 1100 0000 0029 4401 8629
 
MAGNA
 
Táto organizácia zabezpečuje koordináciu zásob liekov a zdravotníckeho materiálu priamo v postihnutých miestach Ukrajiny.
 
Číslo účtu: SK87 1111 0000 0013 3179 3900
 
Prispieť sa dá aj cez SMS v tvare MAGNA na číslo 836, a to sumou 10 eur.
 
Caritas Slovakia - Slovenská katolícka charita
 
Finančné prostriedky použije na akútnu pomoc ľuďom v oblasti konfliktu, stravu, ubytovanie a zabezpečenie základných potrieb, v spolupráci s ukrajinskou charitou a lokálnou Caritas Donetsk.
 
Číslo účtu: SK93 1100 0000 0029 4546 3097, variabilný symbol 380.
 
Človek v ohrození
 
Organizácia zbiera prostriedky na pitnú vodu a jedlo, bezpečné ubytovanie či psychologickú podporu. Vyzbierané financie použijú na pomoc obetiam ozbrojeného konfliktu, ľuďom, ktorí pre vojnu opúšťajú svoje domovy, a na ochranu ohrozených rodín a jednotlivcov.
 
Prispieť môžete tu: bit.ly/ClovekVohrozeni
 
Iniciatíva #KtoPomozeUkrajine (Donio Slovensko)
 
Je primárne zameraná na Ukrajincov, ktorí budú hľadať útočisko na Slovensku. Vyzbierané peniaze budú prerozdelené prostredníctvom mimovládnych a občianskych organizácií, a to podľa aktuálnych potrieb.
 
Prispieť môžete tu: bit.ly/KtoPomozeUkrajine
 
Nadácia Integra
 
Usiluje sa pre prichádzajúcich Ukrajincov zabezpečiť prioritne stravu a ubytovanie.
 
Prispieť môžete tu: bit.ly/NadaciaIntegra
 
Slovenský Červený kríž - Spolu pomôžeme
 
Je pripravený pomáhať na hraniciach s Ukrajinou a poskytovať prvú pomoc, podporné služby a pátraciu službu v prípade straty kontaktu s blízkym.
 
Prispieť môžete tu: bit.ly/RedCrossSK
 
Ďalej môžete prispieť aj:
Ako dodáva rezort zahraničných vecí, všetky formy pomoci sú zosumarizované aj na webovej stránke platformy rozvojových organizácií Ambrela - bit.ly/AkoPomoctUkrajine.
(10:06, FB MZVaEZ)
 
Diskusia
Pridať komentár