Mesto Košice vyčlenilo na pomoc utečencom z Ukrajiny 200-tisíc eur

781x
03. Marec 2022
Utečencom v Košiciach chce pomôcť zatiaľ 30 organizácií
Tlačový brífing vedenia mesta Košice. Foto: Mesto Košice
 
Mesto Košice vyčlení zo svojho rezervného fondu sumu 200-tisíc eur na pomoc utečencom z Ukrajiny. Z toho polovica tejto sumy pôjde na pomoc partnerskému mestu Užhorod. Druhá polovica je vyčlenená pre občianske združenia a organizácie zabezpečujúce pomoc pre obyvateľov Ukrajiny.
 
Informovalo o tom mesto Košice s tým, že finančnú pomoc schválili v stredu (2. 3.) mestskí poslanci na svojom mimoriadnom rokovaní.
 
Mestskí poslanci tiež jednomyseľne prijali vyhlásenie k vojnovej agresii Ruska voči Ukrajine a jej demokraticky zvoleným inštitúciám a občanom. Vyjadrili v ňom plnú podporu a solidaritu občanom Ukrajiny a podporu snahám o mierové riešenie vojenského konfliktu.
 
Čítajte aj:
Vznikne aj pracovná komisia
 
Na rokovaní sa tiež schválila aj zmena Štatútu mesta Košice, ktorá upravuje poskytovanie niektorých dotácií. Prešli aj návrhy poslanca Ladislava Strojného a viceprimátora Marcela Gibódu, aby vznikla pracovná komisia zložená z poslancov a odborníkov, ktorá rozhodne o rozdelení finančných prostriedkov pre organizácie zaoberajúce sa pomocou pre ukrajinských utečencov na území mesta.
 
Doposiaľ svoju pomoc cez rôzne projekty prostredníctvom webstránky srdcevmeste.sk ponúklo 30 inštitúcií, ďalšie sa tam môžu priebežne aj naďalej zaregistrovať.
 
Mesto zároveň o tejto možnosti informovalo už takmer stovku organizácií, ktoré pomáhajú ľuďom v núdzi.
 
Dobrovoľná zbierka
 
Ako dodal primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, od minulého týždňa je v pravidelnom kontakte so svojím užhorodským kolegom Bohdanom Andriivom. Zo schváleného balíka finančnej pomoci pre toto mesto na Zakarpatskej Ukrajine bude na základe ich požiadavky zakúpený aj varovný systém pre zvýšenie bezpečnosti obyvateľov Užhorodu.
 
Poslanci zároveň odsúhlasili vyhlásenie dobrovoľnej zbierky s názvom Pomoc pre partnerské mesto Užhorod. Finančné prostriedky môže verejnosť do konca apríla posielať prostredníctvom tohto transparentného účtu SK56 0900 0000 0051 6742 4414.
(10:55, red, Mesto Košice)
Diskusia
Pridať komentár