Extrémna krížová cesta Zborov – Bardejov pozýva na výstup z komfortnej zóny

1658x
07. Marec 2022
Viac ako 30-kilometrová trasa
Táto krížová cesta má svoje presné pravidlá a štandardy (Foto: Canva)
 
V piatok 8. apríla 2022 sa v obci Zborov uskutoční Extrémna Krížová Cesta. Táto krížová cesta je dlhý a náročný nočný pochod, ktorý je určený pre fyzicky zdatných ľudí. Prejdenie 30 až 40 kilometrov trasy trvá 10 až 14 hodín. Každý účastník by ju mal prežiť v tichosti ako formu osobnej modlitby, kde uvažuje nad tajomstvami krížovej cesty.
 
Extrémna Krížová Cesta sa začína spoločnou svätou omšou o 18.00 hodine v kostole Sv. Margity Antiochijskej, na ktorej dostanú všetci účastníci požehnanie na cestu.
 
Vznikla v Poľsku v roku 2009 - jej autorom je kňaz Jacek WIOSNA Stryczek. V roku 2016 na svetových dňoch mládeže dostala požehnanie aj od svätého otca Františka. V poslednom roku sa konala v 25 štátoch, 420 mestách a bolo na nej viac ako 100 000 účastníkov. Má svoje presné pravidlá a štandardy.
 
Trasa musí mať minimálne 40 kilometrov alebo tiež 30 kilometrov, kde je už ale potrebné prevýšenie cez 500 metrov. Minimálna doba prechodu musí byť viac ako 8 hodín. Začína sa večernou svätou omšou.
 
Trasou sa prechádza v noci, väčšinou po lesných a poľných cestách, v neobývaných oblastiach. Účastníci idú v malých skupinkách a v tichosti. Trasou sa prechádza v nerušenej prírode cez krásne pohoria Nízkych Beskýd ako aj cez kúpeľné mesto Bardejovské Kúpele, mesto Bardejov a okolo hradu Makovica Zborov.
 
Prekonaj sám seba a nezostaň ľahostajný k svojmu životu
 
Je to jeden z najrýchlejšie rozvíjajúcich sa duchovných projektov na svete. V tomto roku sa bude konať po piatykrát na Slovensku. Každý zaregistrovaný účastník dostane brožúrku - opis trasy + mapu, brožúrku rozjímania, reflexný náramok a spomienkový darček. Tieto​ balíčky sa budú odovzdávať prihláseným pred svätou omšou.
 
 
Na trase približne každých 10 kilometrov bude pre účastníkov pripravené občerstvenie. Celá trať je reflexne vyznačená. Vstupné je dobrovoľné.
 
Extrémna Krížová Cesta je o zrieknutí sa vlastného pohodlia a komfortu. Je to čas pre stíšenie sa a miesto, kde môžete premýšľať o svojom živote a priblížiť sa bližšie k Bohu. Neplnoleté osoby môžu ísť len so súhlasom rodičov a v doprovode zverenej dospelej osoby.
 
Registračný formulár, ako aj všetky potrebné informácie, nájdete na webovej stránke www.ekc.sk alebo na facebookovej stránke Extrémna Krížová Cesta, Zborov - Bardejov. Tohtoročnou novinkou bude možnosť adoptovať si cudzí úmysel, ktorý si účastníci ešte pred svätou omšou vytiahnu z krabičky a „ponesú si ho” aj so svojimi úmyslami po celej trase. Preto môžete svoje úmysly písať súkromne do správy na vyššie spomínanú facebookovú stránku.
 
Prihlasovanie je spustené od Popolcovej stredy
 
Pre tých trochu menej zdatných, ktorí ​ sa necítia na takúto dlhú trasu, je možnosť zúčastniť sa na kratšej krížovej ceste (9. 4. 2022 o 14.00 hod.), ktorá má dĺžku 12 kilometrov. Začína sa pri​ kostole Sv. Margity v Zborove a pokračuje prevažne lesnými cestami, kde sa prechádza aj okolo hradu.
 
Táto kratšia krížová cesta bude moderovaná a nie je na ňu potrebná registrácia.
 
Prijmite výzvu, prekonajte pocit pohodlia, komfortu a zažite niečo extrémne, čo Vás posunie dopredu vo Vašom duchovnom živote.
(11:23, EKC)
 
Diskusia
Pridať komentár