Zaujímaví ľudia z Poštárky: Komunitná nadácia Bardejov predstavuje Evu Bilú

4587x
08. Marec 2022
Za silnejšie a inkluzívnejšie mesto 
Eva Bilá je v komunite rešpektovaná (Foto: knbj) 
 
Komunitná nadácia Bardejov na začiatku pandémie získala vďaka nadácii Global Fund for Community Foundations podporu na realizáciu projektu zameraného na pomoc zraniteľným skupinám v čase pandémie – seniorom a rómskej komunite v mestskej časti Poštárka.
 
Cieľ projektu sa rozhodla dosiahnuť budovaním silnej bardejovskej komunity, postavenej na vzájomnej komunikácii a spolupráci majority so zraniteľnými skupinami, aby uverili sile komunity a spoločne riešili jej identifikované problémy.
 
Aby ľudia v komunite verili viac v svoje schopnosti a spoznali silu komunity, potrebovali sme spoznať a následne eliminovať pretrvávajúce prekážky v komunite a tiež poznať potreby zraniteľných skupín. Tie potom s projektovými partnermi – mimovládnymi organizáciami a miestnou samosprávou sa usilujeme napĺňať.
 
Priblížiť radosti i starosti obyvateľstva
 
Jedným z identifikovaných problémov (prekážok) je pretrvávajúca nedostatočná komunikácia medzi zraniteľnými skupinami a väčšinovou spoločnosťou. Slabá komunikácia je príčinou nedostatočného vzájomného poznania sa, a to je živnou pôdou na predsudky a xenofóbiu, teda strachu z nepoznaného.
 
Tento nedostatok chceme riešiť okrem iných aktivít aj predstavovaním zaujímavých ľudí z poštárskej komunity na stránkach Ahoj Bardejov, aby sme tak v mesačných intervaloch spoznávali ich obyvateľov aj s ich radosťami, starosťami i želaniami.
 
 
Zoznámte sa s Evou Bilou
 
Eva má 26 rokov, študovala na Spojenej strednej škole odbor pekár. Maturitu nedokončila a odišla so svojim manželom pracovať do Čiech, kde bola vyše roka. Po návrate do Bardejova sa stala osobnou asistentkou v materskej škôlke. V tej dobre ešte nemala vlastné deti a prácu s deťmi si zamilovala.
 
Túto jej prácu prerušila materská dovolenka, na ktorej je momentálne druhý rok. Po materskej by sa chcela opäť zamestnať v škôlke a pracovať s deťmi. Vie, že na získanie tohto miesta potrebuje maturitu, preto sa snaží dostať na školu a maturitu si urobiť. Sama o sebe hovorí, že nie je ničím výnimočná, no v komunite je rešpektovaná.
 
Ľuďom v nej napr. pomáha s vybavovaním osobného bankrotu. Nebojí sa pustiť do neznámych úloh. Snaží sa identifikovať problémy svojho sídliska a púšťa sa do ich riešení – napísala úspešne podporený projekt na výstavbu detského ihriska na Poštárke. V tomto roku ho chce spoločne s ďalšími mladými rodinami realizovať.
 
5 OTÁZOK PRE EVU
 
Čo vás v súčasnosti, alebo v nedávnej minulosti, potešilo vo vašej komunite alebo v meste?
 
No v meste neviem, ale na Poštárke asi tie byty. Umožnili mladým ľuďom mať vlastné bývanie a viac súkromia pre ich deti.
 
Čo vás, naopak, znepokojilo?
 
Nepokoj je veľmi veľký, nikto sa tu nestará o nič, deti tu nemajú kde sa hrať, alebo odreagovať.
 
Ak by ste mohli, čo by ste najskôr zmenili, alebo urobili vo vašej komunite?
 
Tak ako prvé by som zmenila kúrenie, pretože my nemáme plyn, kúrime si drevom. A ako aj ja som mamička, podľa mňa to škodí aj deťom, moja malá aj kvôli tomu je dosť často chorá.
 
Čo vám najviac vadí/prekáža na väčšinovej časti spoločnosti?
 
No popravde neviem, ale všetko sa dá zmeniť v dobro, keď človek chce.
 
Máte nejaké svoje plány alebo predsavzatia do budúcnosti?
 
Ale áno, mám. Ja mám len jedno predsavzatie - dať mojej dcérke lepšiu budúcnosť a ukázať jej, že ak človek chce, dokáže to.
(11:36, knbj)
 
Diskusia
Pridať komentár