VIDEO | Miloslav Olejár odhaľuje 50 rokov v živote architekta

1849x
18. Marec 2022
Architektonické míľniky predstavil na vlastnej výstave
 Pozrite si videoreportáž
 
Z kanadského Ontária späť do rodného mesta. Bardejovčan Miloslav Olejár roky tvoril ako architekt na domácej i zahraničnej pôde. Pri príležitosti okrúhleho životného jubilea sa rozhodol odhaliť svoju profesijnú dráhu širokej verejnosti na vlastnej výstave.
 
„Je to prierez školských prác, prác, ktoré som robil na Slovensku, v Kanade, prác, ktoré sú v Bardejove, ale aj práce, ktoré sa nezrealizovali, alebo už nemajú šancu sa zrealizovať,“ ozrejmil architekt Miloslav Olejár.
 
Výstava mapuje pracovné obdobia Miloslava Olejára. Prináša exkurz do študentských čias, predstavuje projekty tvorené pre Bardejov, ale aj najnovšie práce realizované v Kanade.
 
POZRITE SI FOTOGALÉRIU:
 
„Tá tvorivá časť architektúry je veľmi obohacujúca. Myšlienka, ktorá vám skrsne v hlave, sa pretaví na papier a z papiera sa potom pretaví na realitu. Je to vec, ktorú robíte pre ľudí, máte možnosť vidieť, ako tie stavby užívajú – či už pre bývanie, alebo pre prácu. Myslím si, že architektúra je istým odrazom spoločnosti a ľudskej činnosti. Čím je kvalitnejšia architektúra, tým je spoločnosť vyspelejšia,“ doplnil Olejár.
 
Práca architekta v Kanade sa v niektorých ohľadoch líši od tej na Slovensku. Rozdiely vidí autor výstavy najmä v kompetenciách.
 
„Majú na starosti možnože aj veci, pri ktorých tu architektom pomáhajú stavební inžinieri. Tá tvorivá časť sa tam viac stráži. Keď začínate ako mladý architekt, tak robíte najprv také pomocné práce, až postupne sa dostávate k tým tvorivým až vtedy, keď ste vlastníkom firmy alebo senior architekt,“ uzavrel Olejár.
 
Výstavu si záujemcovia môžu pozrieť v priestoroch kultúrno-komunitného centra Bašta, dostupná bude do konca marca.
(18:03, red)
Diskusia
Pridať komentár