Prešovčanom sú opäť k dispozícii ekologické dopravné prostriedky

1161x
05. Apríl 2022
Pre Prešovčanov sú znova k dispozícii e-kolobežky a zdieľané bicykle
Zdieľané bicykle a kolobežky sú znovu k dispozícii 
 
V prešovských uliciach sa po dlhej zimnej prestávke znova nachádzajú elektro kolobežky, či zdieľané bicykle. Obyvatelia mesta Prešov ich môžu opäť využívať na prepravu.
 
V meste sa na 45 miestach nachádza viac ako 400 e-kolobežiek. Môžete ich nájsť priamo v centre mesta, na sídliskách, pri zastávkach MHD, v blízkosti autobusovej stanice a na iných frekventovanejších miestach.
 
Užívateľ by mal svoj zapožičaný dopravný prostriedok zaparkovať v pásme, ktoré je vyznačené v aplikácii na mape. Kolobežku je potrebné zaparkovať v povolených pásmach na bezpečnom mieste tak, aby neprekážala, najlepšie v blízkosti stojana pre bicykle alebo rovnobežne s cestou. V meste bude tiež k dispozícii až 200 zdieľaných bicyklov. V Prešove budú tieto bicykle postupne pribúdať počas apríla. Ľudia si ich môžu zapožičať počas celej letnej sezóny až do konca októbra.
 
Parkovanie bicyklov by malo byť na vhodnom mieste, či už na okraji chodníka, tak aby neblokoval pohyb chodcov alebo cestnú premávku. Počas jazdy na verejnom bicykli je potrebné dbať o svoju bezpečnosť, bezpečnosť chodcov a ostatných účastníkov cestnej premávky.
 
Pre verejnosť sa zdieľané e-kolobežky a bicykle stali veľkou obľubou. V minulom roku 2021 ich využilo viac ako 15-tisíc ľudí v celom meste. Väčšina obyvateľov využívala kolobežky na pohyb v oblasti mesta medzi miestami obchodu a zábavy. Priemerná dĺžka jazdy bola do 3 kilometrov.
 
Ekologická preprava v Prešove 
 
S iniciatívou podpory rozšírenia ekologických foriem dopravy prišla prešovská radnica začiatkom roka 2020. Cieľom bolo zvýšiť mobilitu, znížiť produkciu škodlivých emisií a podporiť Prešovčanov vo využívaní ekologickej prepravy. Prvých 164 zdieľaných e-kolobežiek začalo jazdiť po prešovských uliciach už v júli 2020. O rok na to v meste pribudla aj služba zdieľaných bicyklov.
 
Verejnosť si e-kolobežky a bicykle rýchlo obľúbila. Jazda na nich nie je len ekologická, ale aj komfortná. Výhodou je, že je cenovo dostupná pre každého. Prepožičanie kolobežiek funguje cez mobilnú aplikáciu Bolt. Požičanie bicyklov pomocou mobilnej aplikácie ANTIK SmartWay.
 
Od júla 2021
 
V pomerne krátkom čase si zdieľané bicykle našli svojich používateľov. Táto služba v Prešove odštartovala v júli roka 2021. Do novembra bolo zrealizovaných 8 836 jázd, pričom celková prejazdená vzdialenosť bola viac ako 16 000 kilometrov. Jedna jazda trvala v priemere necelých 12 minút, pričom priemerná vzdialenosť predstavovala 2 kilometre. Občania prejazdili na zdieľaných bicykloch v roku 2021 celkovo viac ako 1744 hodín. Danú službu využilo až 800 užívateľov.
 
V roku 2021 bolo v meste Prešov v prevádzke 350 zdieľaných e-kolobežiek, na ktorých sa odviezlo až 14 500 ľudí. Celkovo bolo uskutočnených vyše 100 000 jázd a prejazdených 270 000 km, čo sa rovná približne 250-tim okruhom okolo Slovenska. Väčšina Prešovčanov využívala e-kolobežky na cestu do práce, obchodných centier, či na návštevy historických pamiatok v centre mesta Prešov. 
(14:36, red) 
Diskusia
Pridať komentár