Bardejov pomáha utečencom

1623x
22. Apríl 2022
Zbierka potravín a hygienických potrieb
 
V Bardejove na Duklianskej ulici sa bude konať materiálna zbierka pre vojnových odídencov. Tá bude prebiehať v sobotu a nedeľu 23.-24.2022 v čase od 12:00 do 15:00 hodiny.
 
Ide o humanitárnu pomoc, v rámci ktorej môžete darovať trvanlivé potraviny a hygienické potreby. Tie sa následne rozdelia medzi vojnových utečencov z Ukrajiny. 
 
Konať sa bude v budove bývalého lesného závodu na Duklianskej ulici č.1354, približne 200 m od Kauflandu smerom na Bardejovské kúpele. Miesto bude označené pútačom na chodníku vedľa cesty.
 
Organizátorom zbierky je zoskupenie organizácií tretieho sektora v Bardejove. Konkrétne iniciatíva Bardejov pomáha utečencom, Občianske združenie Different, Komunitná nadácia Bardejov, dobrovoľníci združení pri miestnom spolku Červeného kríža v Bardejove a Občianske združenie Dobra MyšLIENKA z Bardejova. Priestory na organizovanie zbierky poskytli štátne lesy – LESY Slovenskej republiky, Odštepný závod Šariš.
 
 
 Bardejov pomáha utečencom
 
Vyzbierané veci rozdajú utečencom v okrese Bardejov
 
Všetky veci ktoré sa im podarí zabezpečiť sú určené pre utečencov, ktorí našli útočisko v našom okrese.
 
„Nešli tu dobrovoľne, no nedobrovoľne tu musia žiť. Celý čas na úteku až do skončenia vojny. Niektorým sa už podarilo v Bardejove zamestnať, no nie každý mal to šťastie. Našou zbierkou im chceme dopomôcť ľahšie prežiť túto zlú situáciu, ktorá zmenila svet na dlhé desaťročia,“ uviedol Vojtech Exner, spoluorganizátor zbierky.
 
Najväčší dopyt je po práci pre odídencov
 
Zo strany vojnových utečencov je najväčší dopyt po práci. Práca a mzda je pre každého z nich istota. Istota, že sa dokážu postarať sami o seba, a že nebudú odkázaní na cudzích a neistú budúcnosť v cudzej krajine. 
 
Okruh potrebných potravín a hygienických potrieb je nasledovný. Z trvanlivých potravín sú najviac potrebné, napríklad trvanlivé mlieko, konzervy, strukoviny, cestoviny, instantné polievky, proteínové tyčinky, múka, krupica, cukor, soľ, olej, kečup, horčica, mak, koreniny, detské výživy, pudingy, káva, čaj, sirupy, šťavy, med, sladkosti, umelé mlieka pre kojencov a podobne.
 
Z hygienických potrieb môžu ľudia pomôcť mydlami, zubnými kefkami a pastami, sprchovými gélmi, šampónmi, holiacimi potrebami, vreckovkami, dámskymi intímnymi potrebami, krémami, toaletnými papiermi, hrebeňmi, čistiacimi prostriedkami, detskou kozmetikou, pracími potrebami či dezinfekciami.
 
 Pozrite si videoreportáž
 
Prispieť môžete aj športovými potrebami
 
Potešiť deti môžete aj tým, že darujete odrážadlo, kolobežku, bicykel, loptu či iné športové potreby.
 
„Ak má niekto doma zvyšný bicykel, odrážadlo alebo kolobežku, loptu alebo iné športové náčinie, môže venovať do zbierky aj to. Ostatný materiál zatiaľ z kapacitných dôvodov nebudeme prijímať,“ poznamenal spoluorganizátor zbierky Jozef Ropjak.
 
Balíčky pomoci pre utečencov
 
„Po skončení zhodnotíme zbierku a chýbajúce položky následne dokúpime z finančných prostriedkov získaných z grantu Komunitnej nadácie Bardejov,“ uviedol Vojtech Exner.
 
Darované veci budú triediť dobrovoľníci podľa druhu. Zo získaných vecí plánujú urobiť balíčky pomoci, ktoré si odídenci budú môcť vyzdvihnúť počas pracovných dní v stanovených hodinách na mieste, kde sa koná zbierka.
(13:40, red)
 
Diskusia
Pridať komentár