VIDEO | V NsP sv. Jakuba v Bardejove odovzdali pamätné mince

2365x
13. Máj 2022
Odovzdávanie sa uskutočnilo počas Medzinárodného dňa sestier
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Slávnostné odovzdávanie pamätných mincí prebiehalo počas Medzinárodného dňa sestier. Zdravotníci získali ocenenie za ich prácu a nasadenie počas ochorenia COVID-19.
 
„Posledné dva roky boli veľmi ťažké pre personál. Mnohí si fakt siahli na dno svojich síl. Pracovali v nadčasoch, pracovali aj keď nemuseli prísť do práce namiesto tých, ktorí ochoreli,“ uviedla Beáta Palšová, prezidentka regionálnej komory SaPA.
 
 Mince by im mali pripomínať ich úsilie a našu vďaku v pandemickom období
 
V tomto období odišlo veľa personálu pre psychické či fyzické vyčerpanie. V Bardejovskej nemocnici to zdravotníci zvládli profesionálne a straty personálu sú minimálne.
 
„Tam zomieralo bežne denne 5 – 10 ľudí, a to pôsobilo na našich zdravotníkov a musím povedať, že v prvom rade na sestry, pretože videli tú hrôzu, tých dusiacich sa ľudí. Na nich to pôsobilo neuveriteľne deprimujúco a fakt je, že zo zdravotníctva odišlo pomerne veľa zdravotníkov práve preto,“ informoval Marián Petko, riaditeľ NsP sv. Jakuba.
 
 Ocenení boli všetci zdravotníci
 
„Zamestnanci to zvládli a ja im za to veľmi pekne ďakujem. Myslím si, že keď skončila štvrtá vlna, že je to už posledná bodka, že sa to už nebude opakovať, ale nikdy nevieme,“ odpovedala Anna Petrušová, námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť.
 
Ako spomenul M. Petko, boli to práve zdravotné sestry, ktoré zažívali každodenné úmrtia pacientov. Mince im majú slúžiť ako pamiatka na to, aby sa na ich nasadenie nezabudlo.
 
 Pamätné mince odovzdával Ondrej Bartoš
 
„Nemalo by sa zabudnúť, že aj tu sme zvádzali určitý boj dva roky a títo ľudia boli prakticky v prvej línii, ktorí bojovali za nás. Máme na Slovensku cez 20 000 obetí a tieto mince by mali byť na to, aby sa na týchto ľudí nezabudlo,“ ozrejmil Ondrej Bartoš, zástupca neziskovej nadácie Xawax.
 
Pamätné mince si prevzalo 640 zamestnancov, ktorí veria, že sa ochorenie už nevráti.
(16:40, red)
Diskusia
Pridať komentár