Chystáte záhradnú párty? Aj po zotmení vám môže posvietiť slnko

427x
23. Máj 2022
Vhodné svetlo je dôležité
Párty môže pokračovať aj po zotmení 
 
Žiadna párty sa predsa nemôže predčasne skončiť pre tmu! Vhodné osvetlenie vonkajšieho prostredia dodáva hosťom pohybový komfort a neopakovateľne umocňuje atmosféru. Práve vďaka nemu bude váš večierok pod holým nebom bezpečný, jedinečný a časovo nelimitovaný.
 
Pri koncipovaní osvetlenia na záhradnú slávnosť musíte v prvom rade vychádzať z toho, aké máte možnosti napájania zdrojov. Porovnateľne dôležité je saturovať jednotlivé zóny primeranou intenzitou svetla a chromatickou teplotou na základe ich predurčenia.
 
Dizajnová klasika so všetkými prednosťami LED
 
Podľa vybavenia zázemia v zmysle prísunu energie (vývod z elektrickej siete alebo nevyhnutnosť používať nabíjacie akumulátorové svietidlá) si môžete vybrať medzi závesnými, stropnými či nástennými exteriérovými lampami, ale aj vonkajšími stolnými, ďalej reflektormi, lampiónmi, lampášmi, svietnikmi či trendovými projektormi.
 
Azda ešte vychytenejšie sú svetelné reťaze s „odhalenými“ filamentovými žiarovkami. Dizajnovo imitujú volfrámovú minulosť, v skutočnosti vám však poskytnú všetky prednosti LED technológie: napríklad stmievateľnosť a životnosť až na úrovni 50 000 hodín aktívnej prevádzky.
 
Nulová záťaž na životné prostredie a peňaženku
 
Vďaka svojim ekologickým i ekonomickým prednostiam sú mimoriadne módne aj solárne napájané fixné stĺpiky a zapichovacie kolíky. Predstavujú nulovú záťaž pre životné prostredie aj peňaženku. Samozrejme, po vynaložení nákladov na kúpu – pri kolíkoch sú to rádovo len jednotky eur.
 
Svietidlá na slnečný pohon vám funkčne, nenáročne a esteticky poslúžia aj v najodľahlejšom kúte pozemku. Pri prenosných rýchlo a ľahko dokážete zmeniť konfiguráciu s prihliadnutím na špecifiká rodinnej či spoločenskej udalosti.
 
Obrovskou výhodou solárneho osvetlenia je, že môžete pustiť z hlavy externé zásuvky, ťahanie káblov zemou či nad ňou, dobíjanie batérií. Svetelný tok síce mierne zaostáva za výdatnosťou inak napájaných zdrojov, ale práve to robí z týchto svietidiel originálny dekoračný prvok. Zároveň výborne poslúžia ako orientačné body: ohraničujú plochy vrátane vodných a upozorňujú na prirodzené terénne nerovnosti či schody.
 
Každá zóna potrebuje svoju intenzitu aj chromatickú teplotu
 
Čo sa týka najsledovanejších technických parametrov, pri pracovnom sektore s grilom alebo tombolovými cenami naplánujte svetelný tok nad 1 000 lúmenov a farebnú teplotu aspoň 5 000 kelvinov. Neutrálny priestor na stolovanie, konverzáciu a tanec si žiada výkon zdroja okolo 700 – 800 lúmenov a k tomu rozpätie 3 500 – 4000 kelvinov. Ambientné svetlo do 500 lúmenov a maximálne 3 000 kelvinov vyznačí prístupy a prechody, zvýrazní celkový štýl a orámcuje scenériu.
 
Popri intenzite svetelného toku a chromatickej teplote sa môžete pohrať aj s variabilnými farbami iluminácie najmä v relaxačných zákutiach. Praktickou možnosťou sú meniteľné filtre alebo nastaviteľné svetelné režimy. Ďalším oceňovaným benefitom je polohovateľnosť zdrojov, čiže adresnosť smerovania svetelného lúča.
 
Tvary, materiály a povrchová úprava bez kompromisov
 
Ani pri vonkajšom osvetlení vám dnes už nič nebráni dať priechod svojmu vkusu a predstavám pri výbere tvarov, materiálov a povrchovej úpravy. Spektrum siaha od patinovaných vintage lámp s imitáciou hrdze cez decentnú nadčasovú klasiku až po avantgardné kúsky.
 
Vždy rešpektujte, že v exteriéri je nevyhnutná dostatočná izolácia svietidla pred poveternostnými a inými vplyvmi. Normou je International Protection (IP). Úroveň krytia vyjadrujú dve spojené číslovky – prvá pre mechanický kontakt a prienik drobných predmetov vrátane prachu, druhá sa týka vodotesnosti najmä pri daždi alebo zavlažovaní.
(8:10, r)
Diskusia
Pridať komentár