VIDEO | Prezident Partizána Bardejov Stanislav Soroka hodnotí skončenú sezónu 2021/2022

1209x
24. Jún 2022
Prezident Partizána Bardejov Stanislav Soroka hodnotí skončenú sezónu 2021/2022
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Druholigoví futbalisti Partizána Bardejov majú za sebou náročnú turbulentnú sezónu, po ktorej im spokojnosť s výsledkami a s predvedenou hrou chýba. V tabuľke sa ocitli na zostupovej priečke a v novej sezóne si zahrajú tretiu ligu. Porozprávali sme sa s prezidentom klubu Stanislavom Sorokom, ktorý zhodnotil súťažný ročník a prezradil tiež mnohé ďalšie zaujímavosti z klubovej kuchyne.
 
„V prvom rade by som sa chcel ospravedlniť fanúšikom a všetkým priateľom tohto športu futbalu, ktorých sme svojim výkonom sklamali, ale beriem to tak ako to je, postavil som sa k tomu čelom. To neznamená, že keď niekde vypadneme, že nemôžeme naspäť postúpiť. Beriem to tak ako je, športovo, keď nejde o život, tak nejde o nič, ale máme pred sebou ďalšie výzvy, ktoré nás čakajú tým, že prebehne reorganizácia tretích a štvrtých líg a nižšie súťaže, takže tá súťaž tretej ligy bude kvalitná. Pre tých starších pamätníkov to bude niečo také ako niekedy druhá celoslovenská národná liga. Ja si myslím, že dnes máme štyri tretie ligy a budú z nich len dve, a to liga Východ a Západ, takže bude kvalitatívne na dobre úrovni a bude sa načo pozerať,“ uviedol Stanislav Soroka, prezident Partizána Bardejov BŠK.
 
 
V aktuálne skončenej sezóne podľa slov prezidenta urobili všetko pre to, aby druhú ligu v Bardejove zachránili, no nepodarilo sa to ani po rozsiahlej obmene kádra či po zmenách na poste hlavného trénera.
 
„Ja zo svojej pozície môžem povedať, že som urobil pre to všetko. Jednak finančne a jednak čo sa týka hráčov, ktorých sme mohli. My vieme, že minulý rok sme zostali v lige na úkor Nitry. Keby som sa vrátil späť, už by som to nikdy neurobil. Jednoducho vypadli sme a bral by som to. Vtedy sme si povedali, že dobre, tak prestaviame celé mužstvo a podobne, ale viete prestavať mužstvo v našom regióne je veľmi ťažko, pretože veľmi ťažko sa tu dostávajú kvalitní hráči z iných miest a z iných líg, ktorí ani nevedia, kde je Bardejov pri všetkej úcte. Zobrali sme nového trénera a je veľmi ťažké nájsť licencovaného trénera , pretože musí spĺňať tie najvyššie predpoklady, a to je PRO licencia PRO A. U nás v Bardejove to majú len dvaja tréneri, a tí už mali v tom období svoju prácu, tak sme zohnali iného trénera a asistenta sme mali Mariána Kurtyho a hlavným bol Šarmír. Vyskladali sme mužstvo, niektorí ostali a prišli tiež aj noví hráči, ale nezapadlo to do seba. V zime sme urobili reštart, zasa sme zohnali kvalitných hráčov. Prvý zápas s Komárnom hovoril, že bude to dobré. Druhý zápas doma, domáci zápas s Petržalkou bol výborný zápas a zrazu sa nám to zlomilo v Trebišove, kde sme pred koncom dva minúty viedli alebo tri viedli 2:1, a potom to s nami už išlo dole vodou. Neviem, či si nesadla partia chlapcov v šatni alebo alebo s trénerom. Je ťažko hodnotiť. Po vojne je každý generál, ale neberiem to tak tragicky, aby sme teraz hádzali flintu do žita, ale ideme ďalej. Ak bude tretia liga, tak bude tretia. Máme na čom stavať ako stále hovorím, máme výbornú mládež. Teraz sa nám podarila modernizácia umelej trávy. Máme infraštruktúru, čo sa týka ihriska. Vybavenia máme na vysokej úrovni a ja si dovolím povedať, že druholigové a niektoré ani prvoligové mužstvá to nemali, či už pri všetkej úcte Sereď, Liptovský Mikuláš a podobne, a my to máme,“ ozrejmil Soroka.
 
 
Najväčším problém sú však financie, ktorých nie je dosť a obzvlášť v takom meste, akým je Bardejov, kde je veľmi ťažké nájsť sponzorov a podporovateľov klubu.
 
„Možno to je problém celospoločenský, ale náš je ten najväčší problém. To, že máme infraštruktúru a máme všetky materiálne i technické zabezpečenia, ale nemáme peniaze a bez nich sa nedá hrať. Tak dopadli aj naše ženy, ktoré sme nemohli ďalej prihlásiť, lebo sme nemali na to financie. To isté je aj v A mužstve. Tým, že v druhej lige to stojí obrovské množstvo peňazí, tak v tej tretej to bude o niečo menej, ale bude to tiež niečo stáť a ja pevne verím, že spoločnými silami zoženieme tie peniaze, aby sme mohli tretiu ligu dôstojne hrať v prvej hornej polovici,“ informoval Soroka.
 
Ôsmeho a deviateho júla sú na štadióne naplánované oslavy storočnice, aj keď momentálne v klube nie je veľmi čo oslavovať, sto rokov futbalu v meste si však patričnú slávnosť zaslúži.
 
Pozrite si našu videoreportáž 
 
„Keď tu bol tento futbalový klub sto rokov a prežil svetové vojny, tak ja si myslím, že prežije ďalších sto rokov, či to budeme my alebo niekto iný. Urobíme všetko preto, aby to nezaniklo. Vieme ako je vôbec na Slovensku vnímaný šport celkovo, nielen futbalový. Vieme, že Prešov hrá tretiu ligu, druhé najväčšie mesto, Košice hrali štvrtú ligu, Humenné hralo tretiu ligu asi desať rokov, Poprad hrá tretiu ligu. Ďaleko väčšie mestá než sme my, tak nemáme sa za čo hanbiť. Radšej urobíme krok dozadu, ale postúpiť môžeme kedykoľvek, keď budeme dobrý a budeme mať technické, materiálne aj finančné zabezpečenie, tak vieme postúpiť. Nikomu nič nebráni, aby postúpili, takže nebojím sa toho. Mrzí ma to, že sme vypadli tak ako sme vypadli, že tí hráči nedokázali. My sme prehrávali zápasy v posledných minútach. Posledný zápas v Košiciach vedieme 78. minúte 2:0 a zremízujeme ho, a to je strata bodov. Takto to bolo veľa zápasov, čo ma veľmi mrzí, pretože tí hráči sú profesionáli. Tým, že už pôjdeme do tretej ligy a už to nebude na profesionálnej úrovni, už to bude tak, že tí hráči môžu pracovať a popri nej budú hrať futbal. Doteraz to boli profesionáli, ktorí hrali futbal na plný úväzok. Toto už nebude, ale ako som povedal nevadí. Stále vieme ešte postúpiť,“ dodal Soroka.
 
 
Ako na záver prezident povedal, je dôležité, aby sa našli viacerí podporovatelia, vrátane radnice, ktorým na športe v meste záleží a ktorí dokážu podporiť klub nielen finančne, ale aj materiálne. V najbližších dňoch sa verejnosť dozvie meno nového trénera, ktorý mužstvo povedie v novej sezóne a postupne bude predstavený aj nový hráčsky káder.
(12:32, red)
Diskusia
Pridať komentár