Oddnes sa hotovostné platby v obchodoch začínajú zaokrúhľovať

1343x
01. Júl 2022
Oddnes sa hotovostné platby v obchodoch začínajú zaokrúhľovať
 Zaokrúhľovanie platí len pri hotovosti
 
Od dnešného dňa platí zaokrúhľovanie jendocentoviek i dvojcentoviek. Ide o zaokrúhľovanie pri fyzicky platenej hotovosti. 
 
Ak je výsledná cena nákupu pred zaokrúhlením napríklad 8,66 eura, kupujúci zaplatí v hotovosti po zaokrúhlení 8,65 eura. Pri kombinácii platby v hotovosti, platobnej karty či stravných lístkov sa zaokrúhli len tá časť sumy, ktorá pripadá na platbu v hotovosti. Platby kartou budú fungovať ako doteraz.
 
 Zaokrúhľovanie jedno i dvojcentoviek 
 
Zaokrúhľovať sa bude len celková suma nákupu. Ceny jednotlivých položiek v obchodoch sa preto nezmenia. Zaokrúhľovanie je podľa Slovenskej aliancie moderného obchodu finančne neutrálne a spotrebitelia sa nemusia obávať znevýhodnenia pri platbe v hotovosti. Správne zaokrúhlenie vyhodnotí softvér pokladní.
 
 Jednocentovky i dvojcentovky budú stále platným platidlom
 
Jednocentové a dvojcentové euromince aj naďalej zostávajú zákonným platidlom. Príjemcovia platieb ich budú naďalej povinní prijímať a budú ich môcť aj vydávať pri platbách v hotovosti.
 
Tento spôsob funguje okrem Slovenska aj v ďalších piatich krajinách eurozóny. Je to Fínsko, Holandsko, Belgicko, Írsko i Taliansko.
(13:08, TS)
Diskusia
Pridať komentár