Nový závod spoločnosti Volvo Cars v Košickom kraji vytvorí 3 300 pracovných miest

1381x
01. Júl 2022
Nový závod spoločnosti Volvo Cars v Košickom kraji vytvorí 3 300 pracovných miest
 Volvo Cars v Košickom samosprávnom kraji prinesie veľké zmeny
 
Nový závod spoločnosti Volvo Cars vybuduje svoj tretí výrobný závod v Košickom kraji, vďaka čomu vznikne do roku 2027 až 3 300 nových pracovných miest. Investíciu švédskej automobilky v sume okolo 1,2 mld. eur pritom priamo podporí i štát. Podľa Richarda Sulíka, ministra hospodárstva dostanú priamu investičnú pomoc 267 mil. eur.
 
Predseda Košického samosprávneho kraja sa zúčastnil viacerých rokovaní s Ministerstvom hospodárstva, Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a zástupcami spoločnosti Volvo Cars.
 
Košický samosprávny kraj sa v rámci spolupráce zaviazal voči investorovi, spoločnosti Valaliky Industrial Park a voči štátu zabezpečiť rozvoj dopravnej infraštruktúry aj verejnej dopravy.
 
 Známa automobilka VOLVO mieri na východ Slovenska
 
„Dnes som podpísal investičnú zmluvu s 20 bodmi, ku ktorým sa Košický samosprávny kraj zaväzuje, aby napomohol investícii, ktorá priamo vytvorí 3 300 nových pracovných miest vo Valalikoch a tisíce po celom východnom Slovensku. Konkrétne sme sa zaviazali napríklad zabezpečiť zavedenie nových liniek verejnej dopravy do strategického parku, zabezpečiť rozvoj a údržbu ciest II. a III. triedy zlepšením ich stavu a dopravného napojenia na cesty vyšších tried, zabezpečiť rozšírenie odstavných plôch pre nákladné vozidlá, poskytnúť investorom súčinnosť pri zriaďovaní a rozvoji obnoviteľných zdrojov energie s cieľom dosiahnuť ich klimaticky neutrálne zásobovanie energiou, ako aj poskytnúť spoluprácu pre zvýšenie kapacity medzinárodného vzdelávania na našich stredných školách vrátane prípravy absolventov potrebných pre tieto nové pracovné miesta," uviedol predseda Košického samosprávneho kraja.
 
Štart výstavby je plánovaný na rok 2023 s inštaláciami zariadení a výrobných liniek v priebehu roku 2024. Sériová výroba ďalšej generácie čisto elektrických automobilov Volvo Cars je plánovaná na rok 2026. Závod je plánovaný na produkciu do 250 000 vozidiel ročne.
(14:47, TS)
 
Diskusia
Pridať komentár